ارتودنسی فقط ردیف کردن دندان ها نیست

اگر در خانواده شما کسی نیاز به ارتودنسی دارد حتماً گزارش زیر را بخوانید!

از نظر لغوی ارتودنسی شامل دو کلمه ارتو و دنسی است. ارتو یعنی صاف کردن، دنسی یعنی دندان؛ متخصص ارتودنسی در دو حیطه ی ناهنجاری های فک و نامرتبی دندان ها فعالیت می کند. ارتودنسی علم و هنر درمان نامرتبی دندان ها و ناهنجاری های فکی است. هدف از ارتودنسی این است که ناهنجاری های دندان از نظر زیبایی و کارآیی برطرف شود. درمان ارتودنسی معمولاً از چند ماه تا چند سال طول می کشد اما نتایج زیبایی و عملکردی آن تا آخر عمر باقی خواهد ماند. در این راستا یکی از فاکتورهای مهم برای دستیابی به یک نتیجه خوب، انتخاب بهترین متخصص ارتودنسی است. مسلماً کسی دوست ندارد زحماتش به هدر رود و پس از مدت ها صرف وقت و هزینه، نتیجه ای بدست آورد که دلسرد و ناامید شود.
مطب پزشکی دکتر افسری با بهره مندی از تکنولوژی پیشرفته و مدیریتی توانمند و متخصص ضمن ارائه بهترین خدمات ارتودنسی، محیطی آرامش بخش را برای بیماران تدارک دیده است. با توجه به عملکرد خوب این مجموعه؛ نشریه پگاه در سلسله گزارشات معرفی فعالین موفق و خوشنام حوزه ی سلامت، در این شماره توجه شما خواننده گرامی را به متن مصاحبه خانم دکتر عرفانه افسری متخصص ارتودنسی جلب می کند:
خانم دکتر عرفانه افسری متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت پس از فارغ التحصیلی از دوره عمومی دندانپزشکی، به صورت مستقیم در دوره تخصصی ارتودنسی قبول و بلافاصله پس از گذراندن دوره 4 ساله تخصصی؛ با کسب رتبه در امتحان بورد تخصصی ارتودنتیکس قبول شده است؛ در حال حاضر نیز خانم دکتر عرفانه افسری به عنوان استادیار و عضو هیئت علمی در دانشگاه گیلان و همچنین در کلینیک شخصی خود مشغول به فعالیت بوده و تاکنون خدمات شایانی در حوزه پزشکی و ارتودنسی به جامعه ارائه کرده است.
خانم دکتر افسری در آغاز از تعریف ارتودنسی بگویید؟
ارتودنسی در نظر عموم مردم به معنای مرتب کردن دندان ها می باشد اما به صورت کاملتر یکی از رشته های دندانپزشکی است که علاوه بر زیبایی دندان ها به اهمیت تناسبات اجزاء صورت می پردازد. ارتودنسی همچنین در بر قراری عملکردهای حیاتی مثل تنفس، خواب، جویدن، بلع و تکلم نقش عمده و عملکردی دارد. اما بسیاری از مردم هنوز ارتودنسی را نمی شناسند و باید عنوان کرد هنوز بسیاری از مردم نمی دانند که ارتودنسی چیست! چرا که ارتودنسی تنها ردیف کردن دندان های نامرتب نیست، وجه تمایز علم ارتودنسی از حرفه دندانپزشکی عمومی این است که ارتودنسی ردیف شدن دندان ها در رابطه صحیح است. رابطه صحیح دندان ها با: استخوان فک، دندان های فک مقابل و بافت نرم صورت شامل لب ها، بینی، چانه و موارد دیگر؛ اما شناخت این رابطه صحیح نیاز به تخصص و علم خود را دارد.
تعامل شرکت های بیمه در خصوص خدمات ارتودنسی چگونه است؟
از آنجاییکه خدمات ارتودنسی در حوزه درمان و پیشگیری از بیماری ها به خصوص (گوارش، تنفسی، لثه و فک) بسیار موثر است، لازم است که چتر حمایتی شرکت های بیمه ای بنا به نیاز جامعه از خدمات ارتودنسی بیشتر شود. در واقع اگر شرکت های بیمه به جنبه های پیشگیری و روانشناختی دندان توجه داشته باشند می توانند خدمات ارتودنسی را تحت پوشش بیشتری قرار داده و سطح سلامت دهان و دندان جامعه را افزایش دهند.
زمان مناسب برای ارتودنسی چه وقتی است؟
شروع درمان ارتودنسی بستگی به نوع ناهنجاری دارد و محدود به سن خاصی نیست، افرادی که مشکلات اسکلتی دارند. به عنوان مثال افرادی که فک بالای آنها جلوتر از موقعیت طبیعی است و یا بر عکس فک پایین شان عقب تر از حالت عادی است، بهترین زمان برای ارتودنسی سال های قبل از بلوغ است چرا که می توان از رشد کودکان برای درمان ناهنجاری استفاده کرد. در مواقعی هم ممکن است بچه ها به ظاهر دندان های خوبی داشته باشند و موردی به چشم والدین نیاید؛ اما وقتی متخصص ارتودنسی کودک را ویزیت می کند، متوجه مشکلاتی می شود که از جمله آن می توان به مشکلات رویشی در دندان های دائمی و یا وضعیت فک ها اشاره کرد که البته قابل پیشگیری است. لذا در سنین 8 تا 12 سال با کمک گرفتن از رشد کودک و رویش دندان های کودک می توانیم با کشیدن های به موقع و حساب شده از نهفته ماندن دندان به صورت دائمی پیشگیری نمائیم. در سنین 8 تا 12 سال به دلیل اینکه دندان های دائمی کودکان در حال رویش است. درمان های رویشی، رشدی و فکی را هم داریم که این سن، سن طلایی ارتودنسی است؛ در واقع بهترین زمان ارزیابی افراد در ارتباط با ارتودنسی مصادف با رویش اولین دندان های دائمی است که توصیه می شود والدین فرزندان خود را جهت معاینه به مطب یا مراکز تخصصی دندانپزشکی برده و از صحت و سلامت سیستم فکی – دندانی فرزند خود اطمینان حاصل کنند.
عواقب عدم مراجعه به موقع برای انجام ارتودنسی چیست؟
وقتی کودکی به دلیل سایز بزرگ تر دندان دائمی نسبت به دندان شیری با کمبود فضا در دهان مواجه می شود، اگر در زمان مناسب به متخصص مراجعه کند با مداخلات درمانی به موقع می توان رویش دندان های دائمی را هدایت کرد؛ ولی اگر به موقع انجام نشود، گاه دندان های نهفته ای در فک آن به دلیل وجود نداشتن فضا برای رویش، نهفته می ماند و برای بیرون آوردن آن بیمار باید متحمل جراحی لثه و درمان های ارتودنسی شود. ضمن اینکه گاه اتفاق می افتد که در سنین 8 تا 12 سال با مشکلات فکی در کودکان مواجه هستیم و اگر در این سنین به موقع به متخصص ارتودنسی مراجعه شود انحراف های فکی با کمک ابزارها و تجهیزات درمانی ارتودنسی قابل اصلاح است.
مراحل درمان ارتودنسی چیست؟
پیش از آغاز درمان ارتودنسی نیاز است بیمار اقدامات دندانپزشکی لازم روی دندان هایش مانند جرمگیری، پرکردن و عصب کشی را انجام دهد. طول درمان ارتودنسی کاملاً بستگی به نوع مشکل دندان و همچنین سن شروع درمان دارد مثلاً مشکل اگر تنها یک بی نظمی خفیف دندانی باشد؛ قطعاً طول درمان کمتر از زمانی است که یک مشکل فکی هم وجود دارد؛ همچنین هر چه درمان در سنین قبل از رشد و حدود 11 تا 12 سالگی باشد نتایج با ثبات تر و طول مدت درمان هم کوتاه تر خواهد بود.
برای ارتودنسی باید به چه کسی مراجعه کرد؟
در تمام دنیا و در ایران صلاحیت علمی و عملی انجام این درمان در اختیار متخصص ارتودنسی است که این فرد پس از تکمیل دوره دندانپزشکی عمومی و شرکت در آزمون تخصصی؛ 3 تا 4 سال را در دانشگاه به تحصیل فقط این رشته می پردازد در واقع متخصص ارتودنسی تجربه، دانش و مهارت بیشتری نسبت به دیگر پزشکان، برای درمان های ارتودنسی و بررسی عوارض احتمالی و بر طرف کردن مشکلات پیش رو و به خصوص درمان های پیچیده دارد.
رعایت بهداشت در دوره درمان ارتودنسی چه اهمیتی دارد؟
رعایت بهداشت در طول دوره درمان ارتودنسی اهمیت ویژه ای دارد زیرا به دلیل وجود براکت و سیم های ارتودنسی؛ گیر غذایی بسیار بیشتر از قبل بوده و امکان مسواک زدن؛ تنها با استفاده از مسواک های معمول مشکل است؛ بنابراین به بیماران پیشنهاد می شود از وسایل کمکی خاص که به همین دلیل ساخته شده اند به منظور رعایت بهداشت صحیح و کامل بهره ببرند و همچنین انجام دهان شویه نیز به صورت مرتب توصیه می شود.
ارتودنسی چه تأثیری بر زیبایی چهره دارد؟
داشتن لبخندی زیبا و با اعتماد به نفس به لحاظ عاطفی، اجتماعی و حتی شغلی مزایایی دارد که اهمیت آن بر هیچ کس پوشیده نیست. در این رابطه افراد جامعه می بایست حتماً به متخصص مربوطه مراجعه داشته باشند تا با بهره مندی از خدمات متخصص ارتودنسی و تلفیقی از هنر، خلاقیت و دانش او، به لبخندی زیبا دست یابند؛ چرا که لبخندی زیبا و البته سالم، اعتماد به نفس بیشتری را برای فرد خواهد داشت. به بیانی دیگر لبخند جذاب و چشمگیر دارایی ارزشمند برای هر فرد محسوب می شود.
حرف آخر
خانم دکتر عرفانه افسری ضمن تشکر و قدردانی از همه دست اندرکاران حوزه سلامت جامعه بخصوص استاد خود جناب دکتر کلانتر معتمد؛ پرسنل مطب و همچنین همسر و اعضای خانواده خویش؛ پیشاپیش حلول سال نو را تبریک و برای همه هموطنان آرزوی سالی خوب و سرشار از سلامتی نمود.
آدرس مطب پزشکی خانم دکتر عرفانه افسری: رشت، خیابان گلسار، کوچه 78، روبروی اداره اوقاف
تلفن های تماس 01333124718 - 01333123151