رییس اتحادیه نانوایان لاهیجان:

جهت دستیابی به کیفیت برتر نان

آزاد سازی و نرخ گذاری عادلانه نان ضروری است

 

امروزه قداست و سهم نان در سبد غذایی خانوار ایرانی باعث شده تا این محصول از گذشته تا به امروز از اهمیت بالایی در جامعه ما برخوردار باشد. بر این اساس نیز موضوع تولید و عرضه ((نان)) و قیمت و کیفیت آن، از جمله مواردی هستند که همواره جزو دغدغه های مردم و اخبار رسانه های محلی و کشوری قرار داشته و دارد. روند پر فراز و نشیب و نه چندان مطلوب رسیدن نان تا سفره مردم از یک سو و شکل گیری بازار سیاه قاچاق آرد از سوی دیگر کار را به جایی رساند که دولت محترم از آغازین روزهای فعالیت خود، ساماندهی بازار بی نظم آرد و نان را دستور کار قرار دهد. به گفته متولیان و مجریان طرح هوشمند سازی و اصلاح نظام پرداخت یارانه آرد و نان، بنا بود عادلانه شدن توزیع یارانه نان، ارتقاء کیفیت، پایین آمدن میزان اسراف و جلوگیری از قاچاق آرد به خارج از کشور، از جمله ثمرات ارزشمند این طرح باشد. اما حالا بعد از اجرای این طرح، شرایط مطابق پیش بینی طراحان پروژه اصلاح نظام پرداخت یارانه نان پیش نرفته تا جایی که این روزها نان و تأمین آسان و با کیفیت آن به یکی از دغدغه های مردم تبدیل شده و جامعه زحمت کش نانوایان با انبوهی از مشکلات دست و پنجه نرم می کنند. در این راستا جهت بررسی شرایط نانوایی ها و تشریح دغدغه ها خبرنگار ما به سراغ آقای هادی قاسمی مسئول پرتلاش اتحادیه صنفی نانوایان شهرستان لاهیجان رفته و گفتگویی صمیمی با ایشان انجام داده که در ادامه خواهید خواند:
هادی قاسمی در گفتگو با خبرنگار ما ابتدا با اشاره به اینکه در روزهای اخیر کم کردن سهمیه آرد نانوایان در اجرای سیستمی تحت عنوان سامانه نانی نو نادرست و غیر منطقی است، گفت: مجریان طرح هوشمند سازی و اصلاح پرداخت یارانه آرد و نان به جای ساماندهی بازار بی نظم آرد و نان، اقدام به کاهش سهمیه آرد نانواها کرده اند که این موضوع باعث کاهش ساعت فعالیت نانوایی ها و به تبع آن شکل گیری صف های طولانی و مشکل دسترسی آسان به نان در اکثر مناطق شده است.
وی در این خصوص از مسئولان خواست تا مشکل نان را با مدیریت درست که((چیزی جزء نظارت و پایش و توزیع آرد بر اساس جغرافیای جمعیت)) نیست را پیگیری و رفع کنند، چرا که در شأن مردم نیست که ساعت ها در صف های طولانی نان به سر ببرند.
قاسمی مشکل اصلی مدیریت نان در کشور را در تضعیف و بی اختیاری اتحادیه نانوایان و متولی مشخص نداشتن (( نان)) دانست و اذعان کرد: نوع نظارت ها بر روی نانوایی ها، قیمت تمام شده یک قرص نان و استفاده از خمیر مایه، مواد مغذی در نان و میزان استفاده نمک و... مشکلاتی است که این روزها نانوایان با آن دست و پنجه نرم می کنند و باید این موضوعات در سطح کشور حل و فصل شود. حتی اگر قوانین در جایی نیازمند تغییر است باید تغییراتی صورت گیرد چرا که نان موضوع کم اهمیتی نیست.
وی با بیان این مطلب که متولی نان باید به امور نان وارد باشد، نرخ امروز نان را با توجه به نرخ تورم غیر منصفانه دانست و افزود: در فرآیند تولید نان، آرد تنها 10 درصد نقش دارد و 90 درصد مابقی شامل هزینه های سربار دیگری از جمله آب، برق، سوخت، عوارض، تعمیرات، دستمزد پرسنل و سایر مواد اولیه می شود و از این رهگذر، آرد یارانه ای که به نانوا داده می شود، نمی تواند دلیل منطقی برای ثبات و یا نرخ درست نان باشد!
قاسمی متذکر شد: اینکه چطور بدون بررسی های کافی و آگاهی از هزینه های تولید نان و شرایط این روزهای نانوایان زحمت کش، فقط با ارائه گزارشی، سهمیه آرد یارانه ای نانوایی ها کاهش می یابد، خود جای بحث و تعجب دارد و البته اینکه دولت محترم که خود بر هزینه های تولید نان و رشد تورمی و غیرقابل کنترل نرخ مواد اولیه و سایر هزینه ای طبخ نان کاملاً واقف است، با این تصمیم سریعاً موافقت می کند، بیشتر جای بحث و تعجب دارد!
این مقام مسئول آنگاه با اشاره به اینکه در طرح هوشمند سازی نرخ آرد و نان قرار است هر نانوا بر اساس میزان فروش و پخت نان، از دولت یارانه دریافت کند. آنالیز درست تعیین قیمت نان را عاملی بسیار مهم و تأثیر گذار در ایجاد رقابت بین نانوایی ها در ارتقای کیفیت نان دانست و افزود: سؤال ما از مسئولان امر این است که چرا در طول این سال ها مجلس شورای اسلامی اصلاً به مبحث نان به طور تخصصی ورود نکرده است؟! چرا نرخ گذاری قیمت نان بر مبنای نرخ تورم اعلامی سازمان های رسمی افزایش پیدا نمی کند؟! چرا در نهاد قانون گذار مجلس، قانون افزایش هر ساله نرخ نان متناسب با تورم مانند سایر کالاهای اساسی همراه با محاسبه هزینه های نانوایی ها؛ پیگیری و عملیاتی نشده که با افزایش یکباره نرخ نان، به اقشار ضعیف جامعه فشاری وارد نشود؟! چرا در نهاد قانون گذار مجلس، قانون مشخصی برای صنعت نان تعریف نشده و یک متولی آگاه و واحد برای این صنعت مهم و حساس برگزیده نمی شود تا با تصمیمات درست، به جا و اصولی، صنعت نان را مدیریت کند؟!
آیا مسئولان محترم در شرایط حاضر از هزینه های تبعی تولید نان مطلع هستند؟! آیا می دانند که در حال حاضر کارفرمای یک واحد نانوایی به دلیل عدم توان مالی، دغدغه جذب نیروی کار متخصص را دارد و نبود کارگر باعث تغییراتی در پروسه کار نانوایی ها و به دنبال آن اُفت کیفیت نان شده است؟! آیا متولیان صنعت استراتژیک نان می دانند که بسیاری از نانوایان به دلیل عدم درآمد مناسب و کافی و نداشتن انگیزه به فکر تعطیلی واحد خود افتاده اند؟!
قاسمی تأکید کرد: اینکه مسئولان محترم با عدم افزایش نرخ نان و کاهش سهمیه آرد نانوایی ها، به دنبال حمایت از مردم هستند، در جای خود موضوعی بسیار ارزشمند و قابل تقدیر است. اما باید بگویم که نانوایان هم از همین مردم هستند و می بایست به خواسته ها و دغدغه هایشان توجه شود نه اینکه با تصمیمات اشتباه به این صنف زحمت کش و شریف، ضربه های جبران ناپذیر وارد کرد!
وی تنها راه برون رفت از مشکلات صنعت نان را واگذاری امور نان به اتحادیه های نانوایان طبق قانون نظام صنفی مصوب مجلس شورای اسلامی و پرهیز از نرخ گذاری تحمیلی و غیر کارشناسانه دانست و اظهار داشت: از آنجا که مقوله عدالت، شعار محوری و کلیدی دولت محترم و پرتلاش است. در این دولت عدالت محور انتظار داریم که عدالت را در همه صنایع کشور از جمله صنعت نان که یکی از مهم ترین و حساس ترین صنایع در کشور به شمار می آید را حاکم و برقرار نماید و هر چه سریع تر برای برون رفت از مشکلات موجود که کم اهمیت هم نیست، تدابیر و سیاستی بیاندیشد و مشکلات جامعه نانوایان (سامانه نانی نو، نرخ گذاری صحیح نان، کاهش سهمیه آرد) را در اولویت امور خود قرار دهد. چرا که ادامه این روند زیبنده قشری که همواره در تمامی بخش ها همراه دولت و حاکمیت بوده، نیست و قطعاً یک متولی متخصص و آگاه با تصمیمات به جا و صدور قوانین کارشناسی شده خواهد توانست نانوایان پرتلاش و همچنین صنعت نان را در راستای خروج از بحران، مدیریت کند. چون در نهایت سود واقعی از آن مردم خواهد شد و با کیفیت مطلوب نان، از اسراف و دور ریز نان ممانعت به عمل خواهد آمد!
رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان لاهیجان در پایان ضمن تقدیر از تمامی مسئولان تلاش گر و به ویژه نانوایان زحمت کش گفت: با توجه به اینکه که آزاد سازی قیمت ها نقش مهمی در توسعه اقتصادی و مدیریت منابع دارد انتظار داریم مسئولان عزیز با در نظر گرفتن برخی از سیاست های اقتصادی در جهت توسعه کیفیت صنعت آرد و نان به اصلاح نرخ ها بپردازند تا جامعه نانوایان بتوانند با فراغ بال بیشتر هزینه های بالای تولید را کاهش دهند و در جهت تولید نان مرغوب در جامعه اسلامی گام بردارند.

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید