دکتر سید مصطفی امامی میبدی جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات:

با سبک زندگی سلامت محور مراقب ستون فقرات خود باشیم

سلامتی، ثروتی است بزرگ که با هیچ ثروتی قابل مقایسه نیست. سلامتی، همه چیز را بهتر می کند. از کیفیت خواب گرفته تا انرژی و قدرت حافظه. سلامتی، به ما کمک می کند تا شادتر و متعادل تر زندگی کنیم و از زندگی مان بیشتر لذت ببریم. بر این اساس یکی از راهکارهای حفظ این ثروت گرانبها داشتن سبک زندگی سالم و توجه به توصیه های پزشکی، از جمله در زمینه ستون فقرات می باشد. با توجه به اینکه ستون فقرات از 25 سالگي به بعد روند تخريب و فرسوده شدن را به تدريج طي مي‌كند بسیار مهم است که از این عضو حیاتی بدن مراقبت کنیم تا سالم باشد. البته مي‌توانيم با انجام يكسري مراقبت‌ها و توصيه ها، روند اين تخريب و فرسودگي را كند و آهسته نماييم؛ اما توقف آن امكان‌پذير نيست؛ چرا كه امري طبيعي محسوب مي‌شود. در این راستا و برای حفظ ستون فقرات سالم می بایست به دو عامل توجه داشته باشیم؛ اول محافظت و استفاده صحیح از آن و دوم شناخت زود هنگام عواملی که نمی توان از آنها پیشگیری کرد. بر این اساس در ادامه سلسله گزارشات معرفی توانمندی های جامعه پزشکی به سراغ آقای دکتر سید مصطفی امامی میبدی جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات رفته ایم تا در گفتگو با این پزشک متخصص بیشتر در مورد بیماری های ستون فقرات و علائم و نحوه درمان آن بدانیم:
دکتر سید مصطفی امامی میبدی، از جمله پزشکان موفق و خوش آتیه ی رشته جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات به شمار می رود که پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه و گذراندن دوران طرح پزشکی، از سال 1397 در بیمارستان پیروز شهر توریستی لاهیجان، به عنوان جراح و متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات، فعالیت خود را شروع کرده و در حال حاضر علاوه بر مطب شخصی خود در شهر لاهیجان، در بیمارستان رسول اکرم و همچنین کلینیک های بعثت و صابرین رشت به خدمات دهی اشتغال دارد.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ما با تأکید بر اینکه سلامت ستون فقرات، یکی از پایه ‌های سلامتی انسان محسوب شده و می تواند در حفظ کیفیت زندگی به خصوص در میانسالی و دوران سالمندی بسیار مؤثر باشد افزود: شاید شما تا به حال دچار احساس دردهای شدید یا خفیفی از ناحیه کمریا گردن شده باشید که این دردها تا ناحیه پاها و دست ها انتشار یافته و با گزگز و حتی بی حسی آنها همراه شده و تا حدودی شما را نگران کرده باشد که آیا مبتلا به بیماری دیسک کمر یا گردن شده اید یا نه! در این رابطه بهتر است بدانید که در ستون فقرات بدن انسان و بین مهره‌های استخوانی، بالشتک ها یا صفحاتی از جنس غضروف قرار دارند که به آنها دیسک گفته می شود که نقش آنها در ستون فقرات بدن انسان به عنوان ضربه‌گیر ست.
وی با بیان اینکه همه افراد دیسک کمر دارند و منظور از بیماری دیسک کمر، فتق یا بیرون‌زدگی دیسک کمر است افزود: علائم فتق دیسک کمردر هر فرد متفاوت بوده و معمولاً همراه با درد تير كشنده يا انتشاري در ناحيه يك يا هر دو پا می باشد که اصطلاحا در میان مردم با عنوان درد سیاتیک شناخته می‌شود.
دکتر امامی با اشاره به اینکه دردهای کمر و گردن می بایست توسط افراد جامعه جدی گرفته شود اظهار کرد: معمولاً وقتی سن بالا می رود، هر کسی ممکن است دردهایی را در ناحیه کمر و گردن تجربه کند که لزوما به معنای بیماری و درگیری دیسک نبوده و علل بسیار متنوعی از جمله انحراف و انحنای غیرطبیعی ستون فقرات، گرفتگی و اسپاسم عضلات و البته درگیری دیسک یا تنگی کانال در ایجاد آن دخیلند.
بیماری یا درواقع درگیری دیسک معمولا بصورت تورم دیسک است که خیلی اوقات این تورم با روش‌های درمانی و دارویی بهبود می یابد و حتی در موارد آسیب شدید و پارگی دیسک نیز ممکن است با درمان مراقبتی و استراحت کافی به طور موقت درد کمر یا گردن برطرف شود، اما این رفع درد به معنای بهبودی صددرصدی آسیب‌دیدگی دیسک نیست و ماهها یا سال‌ها بعد ممکن است این دیسک پاره شده خودش را به شکل درد یا بی‌حسی و ضعف اندام‌های تحتانی و فوقانی نشان دهد.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات خاطرنشان کرد: طبق مطالعات بین‌المللی و آمار کتابی، امروزه 90 درصد دیسک‌های کمر احتیاج به جراحی ندارند و از سویی دیگر اگر فرد بیماری نیازمند جراحی باشد؛ این جراحی از شایعترین و پرتکرارترین جراحی هاست و ترس از عمل جراحی نباید باعث شود که مردم با تاخیر برای معالجه مراجعه کنند؛ چرا که این موضوع ممکن است روند درمان یا جراحی مورد نیاز را دشوارتر کرده و بیمار را با شرایط بحرانی مواجه کند.
وی در ادامه گفت: در حال حاضر پیشرفت علم پزشکی اعجاب انگیز است و روش های جدید جراحی با کمترین آسیب به بافت ها اجرا می شود. در این راستا مردم بدانند که اگر با مشکل کمردرد و یا درد مواجه شدند با جراحان ستون فقرات مشاوره کنند و تحت نظر قرار بگیرند، زیرا بسیاری از مشکلات در مراحل اولیه تشخیص داده شده و راحت‌تر درمان می‌شود.
دکتر امامی همچنین عنوان داشت: بهترین درمان و دارو برای بیماری دیسک کمرو گردن، استراحت و تغییر سبک زندگی است و تنها 10 درصد از بیمارانی که فشار محتویات پاره شده دیسک روی نخاع آنها زیاد است نیازمند اقدامات جراحی هستند؛ به گونه ای که انجام جراحی معمولا در سه حالت به بیمار توصیه می‌شود؛ اول اینکه درد بیمار بسیار شدید باشد و به درمان های طبی و ورزشی جواب نداده باشد، دوم وقتی که فشار زیاد روی عصب باعث ضعف در اندام‌ها شده باشد و سوم در مواردی که بیمار دچار بی‌اختیاری در کنترل ادرار و مدفوع شده باشد که در دو مورد آخر، عمل جراحی در واقع، اورژانسی محسوب می شود.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات در ادامه با اشاره به اینکه 80 درصد مسير تشخيص بيماري‌ها از طريق گرفتن شرح حال از بيمار مي‌گذرد و ارتباط با بیمار شاه کلید اصلی درمان بیماری‌ها محسوب می شود افزود: در اخلاق پزشکی؛ رسالت پزشک، درمان مؤثر بيمار است و نگاه به بيمار نبايد مادي بوده و همچون بنگاه اقتصادي در نظر گرفته شود. کمااینکه پزشك به نوعي محرم راز و درمان‌گر بيمار خود است و مسأله‌ مادي در اولويت‌هاي بعدي بايد قرار بگيرد.
وی با تأكيد بر اينكه بيمار در مراجعه به مطب پزشك در هر شاخه، بايد از احساس امنيت و آرامش‌ خاطر كافي برخوردار باشد افزود: قدم اول در ویزیت بیمار، گرفتن شرح حال از اوست، كه بايد با حوصله و دقت حرف‌‌هاي بيمار را شنيد، چرا که بيشتر مواقع همين شرح حال، ما را به سمت تشخيص نوع بيماري هدايت مي‌كند. در واقع نتیجه جلب اعتماد بیمار توسط پزشک منجر به کاهش اضطراب و هیجانات بیمار، درک بیشتر نیازهای فردی و ارتباط مؤثر با پزشک می شود که این امر سبب خواهد شد که بیمار با دقت بیشتری طرح درمانی خود را پی گیری نموده و نتیجه مثبتی از روند درمان خود بگیرد، به همین علت است که می گویند پای بست خانه سلامت، اعتماد بین پزشک و بیمار است.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات با اشاره به اینکه امروزه در تمام دنیا بیماری‌های ستون فقرات، مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد نموده و یکی از شایع‌ترین گرفتاری‌های کل بشر محسوب می شود افزود: بخشی از عواملي كه سلامت ستون فقرات را تهديد مي‌كند شامل توارث (ژنتيك)، جنسيت و سن است و به نوعی کنترل این موارد در اختيار آدمي نيست اما توصیه بنده به افراد جامعه اینست که حساسیت زیادی نسبت به نشانه های بیماری و چکاپ ستون فقرات خود داشته باشند و به يكسري از عوامل خطر مانند سيگار كشيدن، استفاده از تبلت، رایانه و موبایل، رانندگی طولانی مدت، ضربه‌های ورزشی، کارهای سنگین، فرم بد نشستن، تحرک بدنی و رژیم غذایی که در اختيار و كنترل آدمي قرار دارد، اهمیت ویژه ای بدهند تا با رعایت و اصلاح سبک زندگی از روند ایجاد دیسک ناحیه گردن، کمر و ناحیه پشتی جلوگیری نموده و کمتر در معرض بیماری های ستون فقرات قرار بگیرند، چرا که همیشه اولین و بهترین کار پیشگیری است.
وي در پاسخ به سؤال خبرنگار ما مبني بر اينكه سيگار و قليان چه نقشی در بروز بیماری های ستون فقرات دارند افزود: دود سيگار و قليان و تنباكو از مواردي است كه مانع جوش خوردن استخوان به دنبال شکستگی‌ها و یا پس از اعمال جراحی ستون فقرات مي‌شود. از اين رو توصيه جدي ما به افراد جامعه دوري جستن از دود سيگار و قليان و به جای آن مصرف لبنيات و داشتن تغذيه سالم است.
دکتر سید مصطفی امامی میبدی جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات در پایان این گفتگوی صمیمی از تلاش خستگی ناپذیر و ایثارگرانه کادر درمانی و پزشکی، بیماران محترم و مردم شریف لاهیجان و گیلان تشکر و قدردانی کرد و افزود: همیشه بر این باورم که تا موقعی که توان دارم جهت خدمت به بیماران و کاستن درد آنها و بهبود زندگی هموطنانم تلاش نمایم. به عبارتی دیگر: زندگی صحنه ی یکتای هنرمندی ماست؛ هر کسی نغمه ی خود خواند و از صحنه رود؛ صحنه پیوسته بجاست؛ خرم آن نغمه که مردم بسپارند به یاد.
آدرس: لاهیجان، کوچه توکلی، ساختمان پزشکان جهاندیده
تلفن تماس: 01342212735 - 09113185359