عوامل خطر ساز در کاهش شنوایی

حس شنوایی یکی از حواس پنج گانه به شمار می رود که متأسفانه چندان مورد توجه خیلی ها نیست حال آنکه گوش به عنوان یک عضو ضروری بدن وظیفه مهم انتقال صوت را به عهده دارد و عدم مراقبت صحیح از آن چه بسا، انسان را با مشکلات جدی در موضوع شنوایی روبرو می کند و تبعاتی همچون انزواطلبی، عدم ارتباط با دیگران و... را به دنبال خواهد داشت.
با اين وجود حواس پنج‌گانه، هر يك براي انسان لازم و ضروري است کمااینكه نبود هر يك از اين حس‌ها و يا اختلال در آنها، روال عادي زندگي آدمي را با اختلال جدي مواجه مي‌كند. از سویی، محروم شدن برخی افراد از حس‌های پنج‌گانه ريشه‌ي ژنتيكي دارد و دليل ديگر بر اثر حوادث، اتفاق مي‌افتد.
با اين وجود پيشرفت علم پزشكي، اين مشكل را تا حد زيادي تعديل نموده به‌طوري كه افراد محروم از شنوايي يا افراد كم شنوا مي‌توانند با مراجعه به مراكز سنجش شنوايي، از برخي امكانات و مشخصاً سمعك براي شنيدن، برخوردار شوند.
مركز سنجش شنوايي و سمعك لاهيجان به مديريت سيد محمد علي قوامي، از جمله چنين مراكزي محسوب مي‌شود.
سید محمدعلی قوامی از ادیولوژيست‌هاي پرتلاش و كارآزموده در زمينه‌ي انجام تست‌‌هاي شنوايي‌سنجي و تشخيصی رده‌هاي سني مختلف محسوب مي‌شود.
اين ادیولوژيست متخصص كه مركز تحت مديريت او به دستگاه‌هاي مدرن و پيشرفته جهت تست‌‌هاي شنوايي‌سنجي و تشخيصی مجهز است؛ همچنين در زمينه‌ي تجويز و ارائه انواع سمعک‌هاي با كيفيت از برندهاي معتبر و خوشنام خدمات گسترده‌اي به بيماران ارائه مي‌كند و يكي از ويژگي‌هاي خاص وي مساعدت و اخلاق مداری با بيماران است. در واقع ایشان با اولويت قرار دادن خدمات در سطح كيفي بالا، جلب رضايت بیماران را به‌عنوان هدف اصلي خود ترسيم كرده و انجام تست شنوايي نوزادانO.A.E و نوار گوش بخشي ديگر از خدمات و فعاليت‌‌هاي وي در كنار انجام تست‌هاي شنوايي‌سنجي و تشخيصی و تجويز و فروش سمعك‌ها به‌شمار مي‌رود.
وي كه كارشناس شنوايي سنجي است در مصاحبه با خبرنگار ما گفت: شنوايي سنجي يك كار تشخيصي و از رشته‌هاي جديد پيراپزشكي در جهان به‌شمار مي‌رود.
قوامي با اشاره به اينكه خدمات ما از تشخيص تا توان‌بخشي را در برمي‌گيرد افزود: گوش از سه قسمت خارجي، مياني و داخلي تشكيل شده كه به تازگي يك بخش ديگر هم براي آن تعريف كرده‌اند.
وي ادامه داد:‌ معاينه بخش خارجي گوش با نگاه پزشك صورت مي‌گيرد اما بررسي مشكلات و اختلالات بخش‌هاي مياني و داخلي، نيازمند دستگاه‌‌ها و ابزار علمي خاص است كه تشخيص صحيح مشكل و اينكه چه مشكلي و در چه سطحي وجود دارد را امكان‌پذير مي‌كند.
قوامی سمعک را نوعی تکنولوژی پیچیده و تخصصی بر شمرد که می بایست متناسب با نوع و میزان کم شنوایی فرد مشخصه های الکتروآکوستیکی آن تنظیم و مورد استفاده قرار گیرد، به طوریکه تجويز و تنظيم سمعك صرفاً در حيطه‌ي وظايف و اختيارات افراد متخصص می باشد و چنانچه سمعك به‌طور صحيح توسط متخصص تجهيز و تنظيم نشود، چه بسا کم شنوایی را تشدید و فرد را به ناشنوایی مبتلا می نماید در واقع همانند بینایی، مسأله ناشنوایی نیز درجات متفاوتی دارد که به این دلیل نوع سمعک نیز باید متناسب با درجه کم شنوایی فرد تجویز گردد.
قوامي با بيان اينكه كارگران شاغل در مراكز صنعتي، كودكان و... عمدتاً در معرض آلودگي صوتي قرار دارند افزود: براي تشخيص و شنوايي‌سنجي كودكان، دستگاه غربال‌گري مخصوصی مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
وي همچنين افزايش سن را در كاهش ميزان شنوايي مورد اشاره قرار داد و گفت: براي افراد مسن و كهنسال كه دچار كم شنوايي مي‌شوند سمعك تجويز و ارائه مي‌كنيم.
اين كارشناس شنوايي‌سنجي با اشاره به عوامل ژنتيك در ناشنوايي اعلام كرد: از هر يك هزار زايمان، يك نوزاد ناشنوا به دنيا مي‌آيد.
قوامي همچنين افزود: كودكان كلاس اولي قبل از ورود به مدرسه، بايد تحت خدمات شنوايي‌سنجي قرار بگيرند.
وي در پاسخ به سؤال خبرنگار ما كه چه عواملي شنوايي را تهديد مي‌كند گفت: متأسفانه امروزه گوش دادن به موزيك با صداي بسيار بلند داخل خودرو و يا منزل، همچنين رواج گسترده استفاده از هندزفري؛ بيشترين خطر را براي كاهش شنوايي به دنبال دارد.
اين كارشناس شنوايي‌سنجي همچنين بيماري ديابت، آلودگي صوتي در برخي مراكز توليدي – صنعتي و نظاير آن را از ديگر عوامل مؤثر بر كاهش شنوايي و آسيب زدن به اين حس مهم و ضروري دانست و افزود: افرادي كه داروهاي خاص مصرف مي‌كنند نيز در معرض خطر كاهش شنوايي قرار دارند كه لازم است در دوره‌هاي زماني مشخص به مراكز شنوايي‌سنجي مراجعه و سلامت حس شنوايي خود را كنترل نمايند.
وي با بيان اينكه ادیولوژيست‌ها با تشخيص دقيق عوامل افت شنوايي در تشخيص صحيح و فرآیند درمان نقش‌ مؤثري ايفا مي‌كنند، تبحر و مهارت ادیولوژيست را در تشخيص واقعي مورد تأكيد قرار داد و آنگاه احترام به بیمار و مراجعه کنندگان را در کنار ارائه خدمات با کیفیت از اولویت های کاری خود عنوان کرد.
سيد محمدعلي‌ قوامي در پايان با بيان اينكه همسر وي خانم فاطمه وطن دوست نيز كارشناس شنوايي‌سنجي بوده و سابقه فعاليت و خدمت در مدارس استثنايي را در رزومه خود دارد گفت: ايشان (همسرم) بعد از بازنشستگي، فعاليت خود در اين حوزه در كلينيك شخصي خود واقع در لاهیجان، ساختمان پزشکان آپادانا ادامه مي‌دهند.
آدرس مرکز سنجش شنوایی و سمعک لاهیجان:
لاهیجان،کوچه توکلی،ساختمان همت 2 

تلفن:01342231731  -  01342242114