در مصاحبه با اولین بانوی متخصص جراحی عمومی در شرق گیلان تشریح شد:

علل و عوامل سرطان پستان زنان

و راه های پیشگیری و درمان

سرطان سینه شایعترین سرطان زنان است که در سراسر دنیا، هر سال تعداد زیادی از بانوان به آن مبتلا می شوند، این سرطان گرچه در صورت عدم درمان به موقع، مشکلات زیادی را برای بیمار و خانواده او ایجاد می کند، اما در صورت تشخیص زودرس و اقدام سریع به خوبی قابل درمان است.
از این رو لازم است همه بانوان عزیز در مورد این بیماری و علائم آن اطلاعات کافی داشته باشند تا در صورت بروز آن، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنند. با توجه به این مهم گفتگویی با خانم دکتر زهرا جهانشاهی، اولین بانوی متخصص جراح عمومی در شرق استان گیلان انجام داده ایم که با هم مرور می کنیم:
خانم دکتر زهرا جهانشاهی، اولین بانوی متخصص جراح عمومی در شرق گیلان محسوب می‌شود که با آغاز به کار وی بانوان از دغدغه نبود جراح عمومی زن در این مناطق آسوده خاطر شدند.
ایشان همچنین سابقه‌ی فعالیت و ارایه خدمات به بیماران را در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی مختلف لنگرود، آستانه اشرفیه و... در رزومه خود به ثبت رسانده و از دو سال قبل، از مشاغل دولتی منفک و به صورت فول تایم در مطب خود و همچنین بیمارستان خصوصی میلاد به ویزیت و درمان بیماران اشتغال دارد.
وی ابتدا با بیان اینکه جراحی عمومی، رشته‌ای بسیار گسترده و فراگیر محسوب می‌شود؛ افزود: بسیاری از بیماری‌ها از دیر باز زیرمجموعه رشته جراحی عمومی تعریف و طبقه‌بندی می‌شوند که در حال حاضر با توجه به ایجاد رشته‌های فوق تخصصی، تا حدودی محدودیت در این زمینه صورت گرفته، با این وجود جراحی عمومی همچنان حوزه‌های وسیعی از جمله سر و گردن؛ شکم؛ سینه و دیگر اندام‌ها را در بر می‌گیرد.
خانم دکتر جهانشاهی با اشاره به اینکه بانوان در مراجعه به پزشک خانم؛ احساس راحتی و آرامش بیشتری دارند افزود: رشته جراحی عمومی بسیار فراگیر و گسترده است چرا که تعداد بیماری‌هایی که نیاز به جراحی دارند؛ وسیع و پرشمار ارزیابی می‌شود. بیماری‌های سیستم گوارشی، سنگ‌های کیسه صفرا، فتق‌های شکم، همورویید، توده‌های بدخیم یا خوش خیم پستان، تومورهای تیرویید و... از جمله این بیماری‌ها به شمار می‌روند.
این پزشک متخصص جراحی عمومی سپس با بیان اینکه نخستین و مهم‌ترین ویژگی یک جراح حاذق و ماهر؛ داشتن شجاعت است افزود: اساساً پزشک جراح اگر شجاعت نداشته باشد، قادر به انجام عمل جراحی نخواهد بود چرا که در عمل‌های جراحی، مسأله اصلی نجات جان بیمار است.
خانم دکتر جهانشاهی برخورداری از خلاقیت را دیگر ویژگی یک جراح حاذق عنوان کرد و گفت: خلاقیت به خصوص در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی فاقد تجهیزات پیشرفته، نقش بسیار مهم و تعیین‌کننده‌ای دارد، به بیانی دیگر خلاقیت و شجاعت از ملزومات اساسی برای عمل جراحی به حساب می‌آید که تصمیم‌گیری به موقع، از جلوه‌های این خلاقیت به شمار می‌رود.
وی سپس به عوارض بعد از عمل‌های جراحی اشاره کرد و گفت: عفونت‌های زخم از شایع‌ترین عوارض یا آسیب‌های بعد از عمل جراحی است. البته این امر به نوع زخم و چگونگی درمان زخم بستگی دارد.
خانم دکتر جهانشاهی در پاسخ به سؤال خبرنگار ما مبنی بر نقش اعتمادسازی (بیمار و درمان‌گر) در پروسه درمان و عمل جراحی؛ افزود: انجام عمل جراحی فقط در سایه اعتماد بیمار به پزشک، امکان‌پذیر خواهد بود و چنانچه این اعتماد مستحکم و استوار باشد، بیمار به راحتی و با آسودگی خاطر تن به عمل جراحی می‌سپارد.
وی در این زمینه اظهار کرد: به عنوان یک عادت دیرینه، همواره در مراجعه بیمار؛ جزییات بیماری و راهکارهای درمانی را به صورت شفاف اعلام می‌کنم که این امر اعتماد بیمار را به دنبال خواهد داشت. در عین حال معتقدم بیمار یا اطرافیان و بستگان او باید در انتخاب پزشک معالج و مرکز درمانی آزادی کامل داشته باشند.
خانم دکتر جهانشاهی تصریح کرد: بخشی از پروسه درمانی، همواره جنبه روانشناختی دارد و داشتن روحیه خوب در فرآیند بهبودی کاملاً اثرگذار است. کمااینکه من به عنوان پزشک جراح همه سعی و تلاش خود را به عمل می‌آورم تا بیمار از اعتماد به نفس کافی برای عمل جراحی برخوردار شود. به طوری که خوشبختانه به یاری خدا در این زمینه تاکنون به موفقیت‌های خوبی دست یافته‌ام. لذا اکثر بیماران من را افرادی تشکیل می‌دهند که قبلاً پدر، مادر یا یکی از اعضای خانواده و فامیل آنها قبلاً بیمار من بوده‌اند و به واسطه‌ی رضایتمندی از نحوه درمان، به من ارجاع یا معرفی شده‌اند.
این متخصص جراح عمومی سپس در پاسخ به سؤال خبرنگار ما مبنی بر علل و عوامل سرطان پستان در زنان، گفت: سرطان پستان از سرطان‌های رایج در بانوان به شمار می‌رود که متأسفانه در سال‌های اخیر افزایش یافته و از علل و عوامل مختلفی مانند، نوع تغذیه؛ عدم تحرک جسمی و ورزش نکردن، مصرف چربی، ژنتیک، استرس‌های مختلف و... به طور کلی لایف استایل افراد ناشی می‌شود. این در حالیست که بسیاری از زنان به علت ناآگاهی یا ترس و واهمه، از مراجعه به موقع نزد پزشک خودداری می‌کنند.
وی با تاکید بر اینکه همه زنان با رسیدن به آستانه چهل سالگی باید تحت معاینات پایه‌ای قرار بگیرند، افزود: این معاینه‌ها و انجام ماموگرافی حتی اگر هیچ علامتی از سرطان پستان نباشد هم باید انجام شود که متأسفانه خیلی از زنان حتی تا سنین 50 و 60 سالگی هم از مراجعه به پزشک و معاینه ساده؛ امتناع می‌کنند.
خانم دکتر جهانشاهی در پاسخ به این سؤال که برای انجام معاینات اولیه پستان به چه کسی باید مراجعه کرد افزود: ببینید، پزشکان متخصص جراحی سینه، آنهایی هستند که ابتدا جراحی عمومی خوانده اند و بعد در این زمینه شروع به فعالیت نموده اند، یعنی ما توصیه می کنیم بانوان عزیز به جراحان عمومی که کارشان سرطان سینه است مراجعه کنند، کمااینکه ممکن است در مناطقی چنین جراحی نباشد، اما مهم این است که اگر جراح در دسترس نبود، برنامه کنترل حذف نشود، بلکه در این شرایط می توان به پزشک زنان یا پزشک عمومی خانم، یا ماماها و بهورزان مرکز بهداشت مراجعه کرد و بعد طبق نظر آن پزشک عمل نمود.
این متخصص جراحی عمومی، سپس با بیان اینکه سرطان پستان علامت و نشانه خاصی ندارد؛ افزود: شاید در ابتدا یک توده بسیار کوچک شکل بگیرد که برای فرد قابل لمس نباشد و زمانی که شروع به رشد نماید؛ مورد توجه بیمار قرار خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: علاوه بر عواملی که قبلاً در ایجاد و شکل‌گیری سرطان پستان اشاره کردم، باید اضافه کنم زنانی که در خانواده خود سابقه سرطان پستان دارند؛ در هر سنی که باشند باید حتماً به پزشک مراجعه و تحت معاینات ماموگرافی قرار بگیرند.
خانم دکتر جهانشاهی همچنین اظهار کرد که در صورت مراجعه به موقع به پزشک و معاینه و تشخیص به هنگام؛ سرطان سینه به طور قطعی و کامل درمان خواهد شد. کمااینکه برخی بانوانی که تحت معاینه و معالجه این نوع سرطان قرار گرفتند، اکنون زندگی عادی خود را از سر می‌گذرانند.
این متخصص جراحی عمومی آنگاه با بیان اینکه از هر 8 زن یک تن در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار دارد؛ افزود: مصرف داروهای هورمونی به مدت طولانی، و همچنین مصرف سیگار و غذاهای پرچرب از دیگر عوامل مؤثر در ایجاد سرطان پستان محسوب می‌شود.
وی چگونگی پیشگیری از این نوع سرطان‌ها را با معاینه به موقع و تهیه عکس‌های ماموگرافی امکان‌پذیر دانست و در ادامه اضافه کرد که ازدواج و بارداری در سنین بالا و سابقه فامیلی از دیگر ریزفاکتورهای خطرساز مؤثر در ابتلا به سرطان پستان به حساب می‌آید.
خانم دکتر جهانشاهی درخصوص روش‌های درمانی سرطان پستان نیز توضیح داد و گفت: چنانچه توده شکل گرفته از پستان خوش خیم باشد، نیازی به عمل جراحی نخواهد داشت اما توده‌های بدخیم درمان دارویی ندارد و باید با شیمی درمانی، رادیوگرافی و عمل جراحی درمان و علاج شود.
وی با بیان اینکه امروزه شیوه‌ها و روش‌های برداشتن توده‌های سرطانی، نسبت به گذشته تغییرات زیادی داشته است؛ در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار ما که همکاری و تعامل بیمه‌ها را با مراکز درمانی و پزشکان جویا شد افزود: اولین مشکل، در تأخیرهای طولانی مدت شرکت های بیمه برای پرداخت مطالبات است که با کسورات چشمگیر نیز همراه است؛ دومین مشکل هم عدم افزایش چتر حمایتی شرکت های بیمه متناسب با مقتضیات روز جامعه است.
این پزشک جراح عمومی سپس خطاب به بانوان توصیه کرد: به منظور پیشگیری و کاهش میزان خطر ابتلا به سرطان پستان و دیگر بیماری‌ها، از مصرف غذاهای پرچرب خودداری نموده و تحرک جسمی به خصوص پیاده‌روی به صورت منظم را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
وی گفت: پیاده‌روی تحرک جسمی و انجام حرکت‌های ورزشی هیچ هزینه‌ای به همراه ندارد اما می‌تواند از بسیاری بیماری‌ها مانند فشار خون، دیابت، سرطان و... پیشگیری نماید.
خانم دکتر زهرا جهانشاهی در پایان از زحمات و حمایت‌های پدر، مادر و همچنین همسر خود آقای دکتر قاسمی جم، تقدیر و تشکر کرد.
آدرس:لاهیجان،خیابان شهید کریمی ، کوچه توکلی، ساختمان پزشکان طبقه دوم تلفن: 01342237765