دكتر سعيد صباحي متخصص و جراح استخوان و مفاصل:

تغذيه صحيح و فعاليت‌ ورزشي عامل اصلی حفظ سلامت استخوان ها است

 

بنا به گفته متخصصان حوزه ی سلامت و درمان جامعه؛ امروزه آمار مبتلایان به بیماری های استخوانی و مفصلی گسترش یافته و در این بین پوکی استخوان؛ به عنوان شاخص بیماری های استخوانی؛ گریبان عده ی زیادی از افراد جامعه را گرفته است. بیماری که به دنبال آن و در شرایط حادتر، فرد مبتلا در اثر کوچک ترین حرکت دچار شکستگی استخوان می شود. در این راستا آمار ها نشان می دهد که 80 درصد زنان بالای 50 سال و نیمی از مردان در کشور دچار پوکی استخوان هستند و این شرایط در بین بانوان، به مراتب بدتر و ناگوارتر است. از سویی دیگر، شکستگی ها و آسیب هایی که به دنبال بروز پوکی استخوان ایجاد می شود امروزه به معضل بزرگی برای حوزه درمان تبدیل شده به طوری که در هر ساعت 6 نفر در کشور به دلیل پوکی استخوان دچار شکستگی از ناحیه لگن می شوند. در مورد عارضه ی آرتروز نیز که در سال های اخیر به ویژه در جامعه ی بانوان رشد زیادی یافته؛ گفته می شود که امروزه به یکی از بیماری های مفصلی همه گیر در جامعه تبدیل شده و افراد زیادی با آن دست و پنجه نرم می کنند. با به این مهم؛ در ادامه سلسله گزارشات معرفی فعالین حوزه ی سلامت جامعه در این شماره با آقای دکتر سعید صباحی متخصص و جراح استخوان و مفاصل گفتگویی انجام داده ایم که در ذیل با هم مرور می کنیم:
دكتر سعيد صباحي متخصص و جراح استخوان و مفاصل از معدود اطباي شهرستان لنگرود به ‌شمار مي‌رود كه داراي بورد تخصصي و عضو انجمن جراحان ارتوپدي ايران است. وي همچنين در هيأت مديره نظام پزشكي لنگرود عضويت داشته و به عنوان دادستان نظام پزشكي اين شهرستان نيز مشغول فعاليت و انجام وظيفه است.
دكتر سعيد صباحي در مصاحبه اختصاصي با خبرنگار پگاه با بيان اينكه از سال 90 فعاليت پزشكي خود را در شهرستان لنگرود آغاز كرده افزود: در حال حاضر همزمان با ارايه خدمات در مطب؛ رياست بيمارستان ميلاد لاهيجان را نيز به عهده دارد و مشغول به طبابت و جراحي در بيمارستان های میلاد و امینی است .
وي كه پيش از اين سه سال نيز سابقه کار در بيمارستان ولیعصر رشت را هم داشته؛ با بيان اينكه دوره‌‌هاي تخصصي و پیشرفته در زمينه آرتوپلاستي و زانو را سپري كرده گفت: در كنار جراحي، به درمان بيماران تصادفي و تروما و شكستگي‌ اندام‌ها نيز پرداخته و عمل تعويض مفاصل زانو و لگن و جراحي آرتروز كپي زانو و شانه را نيز انجام مي‌دهد.
اين متخصص و جراح استخوان موفق و خوشنام که درمان آسيب‌هاي ورزشي از ديگر اقدامات وي محسوب مي‌شود و تاكنون تعداد زيادي جراحي زانو و لگن انجام داده افزود: تاكنون بيش از 500 مورد جراحي انجام ‌داده‌ كه با رضايت كامل بيماران همراه بوده و درحال حاضر نيز بيمارستان ميلاد لاهیجان به ‌عنوان یکی از مراكز عمل‌هاي تعويض مفصل زانو و لگن در شرق گيلان محسوب مي‌شود.
رييس بيمارستان ميلاد لاهيجان سپس با بيان اينكه استخوان، چهارچوب اسكلتي بدن انسان را تشكيل مي‌دهد و نيازمند به مراقبت صحيح است اظهار كرد: سلامت غضروف‌ها از اهميت خاصي برخوردار است و قسمت اعظم ساختار استخوان توسط كلسيم فسفر ساخته مي‌شود كه نوع تغذيه و انجام فعاليت‌هاي ورزشي تا 30 سالگي اين ساختار را براي انسان مشخص مي‌كند اما بعد از 30 سالگي به تدريج روند نزولي آغاز مي‌شود، از اين رو نوع تغذيه‌، ورزش و سبک زندگی سالم تا قبل از سن 30 سالگي از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.
وي با بيان اينكه انجام فعاليت‌هاي ورزشي و سالم زيستن بعد از 30 سالگي نيز بايد به‌طور جدي مدنظر قرار بگيرد گفت: استان گیلان، منطقه‌اي كشاورزي است كه اكثريت اهالي آن به فعاليت‌‌هاي كشاورزي اشتغال دارند و از اين رو با گذشت زمان؛ فشارهاي زيادي به مفاصل زانو و ستون فقرات كشاورزان وارد مي‌شود.وي افزود: يكي از توصيه‌هاي مؤكد من به بيماران در مطب، سالم زيستن است؛ كه ورزش و تغذيه صحيح از مهم‌ترين فاكتورهاي زندگي سالم به حساب مي‌آيد. 
دكتر سعيد صباحي با بيان اينكه بيماران را همچون اعضاي خانواده خود مي‌پندارد تصريح كرد: به عقيده من يك پزشك حاذق بايد نسبت به بيمار خود نگاه دلسوزانه داشته باشد و از هيچ تلاشي براي درمان او كوتاهي نكند؛ بيمار يك مددجو است كه نياز به ياري دارد و پزشك بايد ياري‌دهنده بيمار باشد، بر اين اساس ايجاد ارتباط عاطفي درمان‌گر و بيمار در حد متعارف براي رسيدن به درمان مؤثر، امري ضروري تلقي مي‌شود.
وي در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبني بر نشانه‌ها و علايم پوكي استخوان گفت: پوكي استخوان يك بيماري خاموش محسوب مي‌شود چرا كه فاقد علائم و نشانه‌هاي باليني است. برخلاف آنچه عامه مردم مي‌پندارند، پوكي استخوان با درد همراه نيست و پس از تصوير برداري پزشکی مشخص مي‌شود.
دکتر صباحی ادامه داد: در زنان، پوكي استخوان معمولاً بعد از دوره يائسگي ايجاد مي‌شود كه البته به نوع سبک زندگي، تغذيه و انجام فعاليت‌هاي ورزشي قبل از شروع اين دوره (يائسگي) بستگي دارد. چنانچه بانوان تا قبل از يائسگي، به ورزش و نوع تغذيه خود بي‌توجه باشند و نيز از سيگار و قليان و تنباكو استفاده كنند، منابع كلسيم آنها تحليل يافته و زمينه براي پوكي استخوان بعد از يائسگي فراهم مي‌شود. بنابراين بانوان بايد تغذيه صحيح، پياده‌روي مناسب، انجام فعاليت‌هاي ورزشي و تحرك جسمي و دوري جستن از دود سيگار و قليان و نظاير آن را به طور جدي مد نظر قرار داده و به آن عمل كنند.
این متخصص و جراح استخوان؛ لايف استايل انسان را به‌طور مستقيم در بروز يا عدم بروز پوكي استخوان مؤثر دانست و در ادامه عوارض پوكي استخوان را شكستگي لگن و مچ دست و شكستگي ستون فقرات عنوان كرد و درمان آن را بسيار دشوار خواند.
وي با بيان اينكه پوكي استخوان در مردان چندان شايع نيست ادامه داد: مردان به دليل داشتن هورمون‌هاي خاص و انجام فعاليت‌هاي بدني بيشتر (نسبت به زنان) كمتر در معرض خطر پوكي استخوان قرار دارند مگر آنكه دچار مشكلات خوني يا بيماري‌هاي خاصي از قبيل سرطان باشند. زنان نيز يك پوكي استخوان جزيي و گذرا را بعد از دوره حاملگي تجربه مي‌كنند و چنانچه حين حاملگي از ويتامين دي و قرص كلسيم استفاده نمايند، اين دوره سريعاً طي مي‌شود.
رييس بيمارستان ميلاد لاهيجان همچنين درمان‌‌هايي از قبيل شيمي درماني را در ايجاد پوكي استخوان مؤثر دانست و گفت: در چنين مواردي بيمار بايد حتماً با متخصص ارتوپد مشورت نمايد تا در مراحل اوليه، كار پيشگيري و درمان انجام شود.
وي در ادامه مهم ترین و اصلی ترین فاکتورها در بروز پوکی استخوان را تغذیه نامناسب و عدم تحرک دانست و افزود: با در پیش گرفتن تغذیه سالم و تأمین مواد مورد نیاز استخوان ها همچون استفاده از لبنیات در رژیم غذایی و همچنین داشتن تحرک مناسب و قرار گرفتن در معرض نور آفتاب می توان از بروز پوکی استخوان پیشگیری کرد.
دكتر سعيد صباحي آنگاه با بيان اينكه مفصل زانو يك مفصل كليدي و حياتي به‌شمار مي‌رود؛ گفت: مفصل زانو در عين حال ضعيف ‌ترين اندام تحتاني بدن محسوب مي‌شود كه خيلي زودتر از لگن و مچ پا به عارضه آرتروز دچار مي‌گردد و عمدتاً از استفاده نادرست از زانو، نحوه نشستن غلط و سر پا ماندن‌هاي بي‌دليل، ورزش غیر اصولی، بلند کردن اجسام سنگین و... ايجاد مي‌‌شود.
اين متخصص ارتوپد با بیان اینکه بیماری آرتروز جزو 5 بیماری شایع در جهان است اظهار كرد: چنانچه تا قبل از سن 40 سالگي، لايف استايل افراد به گونه‌اي باشد كه فشاري به زانو وارد نشود، از بروز آرتروز در سنين بالاتر جلوگيري خواهد شد.
دكتر سعيد صباحي در ادامه با بيان اينكه فرهنگ استفاده از پروتز در كشور ما در حال نهادينه شدن است گفت: بيماران زيادي طي سال‌هاي اخير به عمل تعويض مفصل زانو اقدام كرده‌اند. هر چند در چند سال گذشته شيوه‌‌هاي متفاوتی در اين زمينه به كار گرفته مي‌شود؛ اما در نهايت درمان قطعي به حساب نمي‌آيد و تعويض مفاصل، مؤثرترين روش درمان آرتروز زانو است.
اين متخصص ارتوپدي آنگاه با اشاره به آسيب‌هاي مينسك زانو در ورزشكاران گفت:امروزه با توجه به پیشرفت علم ارتوپدی، راه های زیادی برای درمان مفاصل وجود دارد و در این راستا بیماران محترم می بایست در همان ابتدای بیماری به پزشک متخصص مراجعه داشته باشند تا نتیجه ی بهتری از درمان خود بگیرند. 
وي در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبني بر اينكه سيگار و قليان چگونه به بروز پوكي استخوان كمك مي‌كند اظهار كرد: دود سيگار و قليان و تنباكو؛ از مواردي است كه مانع جوش خوردن استخوان مي‌شود و استخوان را به تحليل مي‌برد و اجازه جذب كلسيم را نمي‌دهد. از اين رو توصيه جدي ما به افراد جامعه دوري جستن از دود سيگار و قليان و مصرف لبنيات و داشتن تغذيه سالم است.
دكتر سعيد صباحي همچنين با تأكيد بر اينكه رسالت پزشك، درمان مؤثر بيمار است گفت: نگاه به بيمار نبايد مادي بوده و همچون بنگاه اقتصادي در نظر گرفته شود. پزشك به نوعي محرم راز و درمان‌گر بيمار خود است و مسأله‌ مادي در اولويت‌هاي بعدي بايد قرار بگيرد.
وي تصريح كرد: صداقت كاري در طبابت، بيش از هر حرفه ديگري اهميت دارد و طي 10 سال فعاليت در اين عرصه، همواره بيماران خود را به ديده‌ مددجو نگريسته‌ام كه نياز به كمك داشته و چنانچه كمك‌رساني به او امكان‌پذير نباشد؛ به مراجع پزشكي بالاتر ارجاع داده‌ام. شكر خدا تاكنون مشكلي با بيماران خود نداشته و روش‌‌هاي درماني من مورد تأييد و رضايتمندي عزيزان قرار گرفته است.
دكتر سعيد صباحي كه نزد بيماران خود به‌عنوان پزشكي اخلاق‌مدار شناخته مي‌شود و به خوش‌اخلاقي شهرت دارد، گفت: پزشك بايد با بيمار خود صحبت كند و صبورانه به اظهارات او گوش فرادهد. در واقع معاينه صحيح و گرفتن شرح حال، مهم‌ترين و موثرترين شيوه‌هاي درمان به حساب مي‌آيد و نبايد هر بيماري را بلا درنگ به مراكز تصويربرداري و ام‌‌آرآي ارجاع داد.
اين متخصص ارتوپدي و جراح استخوان و مفاصل در پايان ابراز اميدواري كرد همكاران پزشك به خصوص در زمينه تعرفه‌ها مساعدت و تعامل بيشتري با بيماران داشته و رسانه‌‌ها نيز بي‌طرفانه مسايل و مشكلات طبابت را منعكس نمايند.
آدرس مطب دکتر سعید صباحی: 
لنگرود، خیابان امام، کوچه کفش ملی
اینستاگرام: dr.s.sabahi 
تلفن: 01342522545