رییس اتحادیه خواربارفروشان شهرستان رشت:

فروشگاه های زنجیره ای بزرگ شیوه های سنتی کسب و کار را تهدید می کنند

اتحادیه صنف خواروبارفروشان شهرستان رشت به لحاظ قدمت تاریخی و همچنین فراگیری،از تشکل های صنفی شاخص و پویا به شمار می رود که علاوه بر خواروبارفروشان،رسته های شغلی ویژه ی مانند لبنیات،سیگارفروشان و عمده فروشان را نیز تحت پوشش قرار داده است.این اتحادیه صنفی کارآمد با بیش از ۵۰سال سابقه،اکنون ۳هزار واحد صنفی رسته های شغلی یادشده را تحت پوشش قرار داده است.محمد حسین ثابت رییس اتحادیه خواروبارفروشان شهرستان رشت که از فعالان خوشنام و پیش کسوت بازار محسوب می شود در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار پگاه اعلام کرد،این اتحادیه براساس شرح وظایف قانونی خود خدمات متنوعی به اعضای تحت پوشش ارایه می دهد که اصلی ترین این خدمات صدور و تمدید پروانه کسب است.
وی افزود: نظارت برعملکرد و نحوه فروشگاه ها و کنترل قیمتها و اتیکت ها روی اجناس به بازرسی های دوره ای ،بررسی شکایات مردمی از دیگر خدمات این اتحادیه به شمار می رود.
محمد حسین ثابت با بیان اینکه در حال حاضر ۳هزار واحد صنفی عضو این اتحادیه هستند،اظهارکرد:تقریبا همین تعداد نیز در حال فعالیت برای دریافت پروانه کسب بوده و یا با تکمیل و ارسال مدارک مربوطه در انتظار صدور پروانه کسب هستند.
رییس اتحادیه خواروبارفروشان شهرستان رشت تصریح کرد:برابر قانون نظام صنفی ، هر واحد صنفی که تاسیس شود،ابتدا باید نسبت به دریافت پروانه کسب اقدام کند و از این حیث هیچ تفاوتی بین واحد های صنفی که مکان آنها استیجاری یا ملکیت شخصی و یا مشارکتی راه اندازی شود،وجود ندارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر۶۳اتحادیه صنفی در شهرستان رشت فعال و به اعضای تحت پوشش خدمات دهی میکنند، افزود: اتحادیه خواروبارفروشان با قدمتی حداقل ۵۰ ساله از تشکل های صنفی ریشه دار و پیشکسوت مرکز استان به شمار می رود.
این پیشکسوت بازار رشت در ادامه خطاب به واحد های صنفی که تاکنون به دریافت پروانه کسب اقدام نکرده اند توصیه کرد در اسرع وقت با مراجعه به اتحادیه مدارک مورد نیاز را ارایه و مراحل صدور پروانه را طی نمایند تا در کوتاه ترین مدت پروانه کسب برای آنها صادر شود.
وی در همین حال به این نکته اشاره کرد که به دلیل مقررات دست و پاگیر برخی ادارات مرتبط با صدور پروانه اصناف، برخی واحدهای صنفی تمایل چندانی به اخذ پروانه ندارند که از همین تریبون اعلام میکنیم طبق قانون نظام صنفی تمامی واحدهایی که در هر رسته شغلی راه اندازی شوند موظف به مراجعه به اتحادیه مطبوع خود جهت دریافت پروانه کسب هستند.در غیر این صورت برابر قانون به تعطیلی و پلمپ واحد صنفی اقدام خواهد شد.
محمد حسین ثابت اظهار کرد:عضویت دراتحادیه برای واحدهای صنفی مزایایی به همراه داردکه ارایه آموزش های مرتبط با فنون کسب و کار ، نحوه خرید و فروش کالا، کسب روزی حلال،شناخت مصادیق حرام و حلال،نحوه صحیح ارتباط با ارباب رجوع و مشتریان و... از جمله این مزایا محسوب می شود.
وی که از حدود ۲۰سال قبل در اتحادیه عضویت داشته و پیش از ریاست اتحادیه ، مسوولیت هایی همچون نایب رییسی و دبیری این تشکل صنفی را عهده دار بوده، آنگاه شرایط عضویت واحدهای صنفی در اتحادیه را مورد اشاره قرار داد و گفت؛برابر قانون نظام صنفی هر متقاضی دریافت پروانه کسب و عضویت در اتحادیه ، باید در شرکت سیب سامانه ثبت نام کرده و کد شناسه صنفی دریافت کند.
رییس اتحادیه خواروبارفروشان شهرستان رشت سپس خاطرنشان کرد؛که اعضا مبلغی نیز به عنوان حق عضویت در طول سال به اتحادیه پرداخت می کند.
وی در پاسخ خبرنگار پگاه که تاثیر احداث راه اندازی فروشگاه های بزرگ زنجیره ای را بر کسب و کار واحدهای صنفی عضو این اتحادیه جویا شد؛تصریخ کرد:متاسفانه این شرکت ها که با عناوین مختلف و عمدتا غیر شفاف از چند سال قبل در سطح شهرها از جمله کلانشهر رشت تاسیس و راه اندازی شده اند،کسب و کار واحدهای صنفی کوچک را با رکود مواجه کرده اند.
وی در توضیح بیشتر گفت:این شرکت های زنجیره ای اقماری که عمدتا متعلق به مالکین و مولتی میلیاردرهای غیربومی است و نام و نشان آنها در هاله ای از ابهام قرار دارد؛از برخی حمایت های ویژه برخوردار بوده و با توجه به داشتن نقدینگی کلان ،به خریدهای عمده اقدام می کنند که در نتیجه می توانند اجناس پرطرفدار را قدری ارزان تر و بعضی کالاها را که عمدتا وارداتی و یا تخصصی بوده به قیمت چند برابر به مردم عرضه می کنند.
اما واحدهای صنفی عضو اتحادیه که عمدتا در قالب مغازه های بقالی سنتی و سوپر مارکت فعالیت می کنند، از چنین مزیتی برخوردار نبوده و به دلیل نداشتن نقدینگی بالا، خریدهایشان محدود است که به تبع هزینه بیشتری جهت تدارک سبد کالایی خود متحمل می شوند.
وی ادامه داد؛نکته مهمی که در این رابطه باید مورد توجه قرار بگیرد و نسبت به آن چاره ای اساسی اندیشیده شود اینست که شرکت های زنجیره ای و اقماری،بافت سنتی و اصیل کسب و کار را به شدت تحت شعاع خود قرار داده و واحدهای کوچک را مورد تهدید قرار می دهد.نکته قابل ذکر اینکه فروشگاه های مزبور مجاز به عرضه و فروش کالاهای مختلفی همچون کیف ،کفشو لوازم تحریر و.... نیز هستند.
محمد حسین ثابت افزود؛بدون شک برای توسعه و پیشرفت دردوبخش،بایدهمگام با متقاضیات روز جامعه وزمانه حرکت کرد و به بیان دیگر به روزرسانی در هر عرصه ای لازم و ضروری است مشروط برآنکه ارزش ها وبافت های سنتی زیر سوال نرود و رنگ نبازد.
متاسفانه افزایش کمی فروشگاه های زنجیره ای این خطر را به دنبال دارد.واز مسوولان ذیربط انتظار داریم به منظور حفظ حراست از ارزش ها و بافت سنتی و اصیل بومی دامنه گسترش اینگونه فروشگاه ها را محدود و در صدور پروانه برای واحدهای جدید(فروشگاه های اقماری و زنجیره ای) درنگ و تامل بیشتری صورت گیرد.
رییس اتحادیه خواروبارفروشان شهرستان رشت همچنان با تاکید براینکه ارزان فروشی به نفع قشرهای مختلف مصرف کنندگان است و ما از آن استقبال می کنیم.افزود:هرکالایی قیمت مشخصی دارد که با احتساب حاشیه سود شرعی و متعارف و قانونی در اختیار مصرف کنندگان قرار میگیرد. وی ابراز امیدواری کرد با انتخاب حجت الاسلام رییسی به سمت رییس قوه قضاییه و قاطعیتی که ایشان در رابطه با شفاف سازی امور اعمال می کند.مساله فروشگاه های زنجیره ای نیز ریشه یابی و صاحبان چنین شرکت هایی ملزم به فعالیت در فضای شفاف شده و چگونگی دریافت تسهیلات ارزان قیمت این فروشگاه ها مشخص شود.و از ابهام خارج شوند در صورتی که واحدهای کوچک ما از این قضیه مستثنی می باشند.
محمد حسین ثابت گفت: دراتاق فکر اتحادیه همراه با دوستان هیات مدیره در خصوص مبحث فروشگاه های زنجیره ای بحث و تبادل نظر های زیادی داشته و داریم که انشاالله به همت مسوولان ذیربط در این زمینه اقدامات لازم و مقتضی به عمل آید.
رییس اتحادیه خواروبارفروشان شهرستان رشت آنگاه اعضای هیات مدیره این اتحادیه را آقایان غلام عباس یعقوب زاده ،حمید غمزه،محمد پاداشت،سید هادی صالح ایمن، حمیدرضا یکتایی و بهروز عبداللهی و بازرس اتحادیه خانم مهناز حق بین برشمرد که هریک با سوابق طولانی در کسب و کار،تاکنون منشا خدمات ارزشمندی به شهروندان و بازار رشت بوده اندو از بازاریان متعهد و متدین محسوب می شوند.
محمد حسین ثابت در ادامه اعلام کرد.اتحادیه صنف خواروبار فروشان شهرستان رشت علاوه بر انجام شرح وظایف قانونی و ارایه خدمات به نحو احسن به اعضای تحت پوشش در امور عام المنفعه و یاری رساندن به مردم در حوادث غیر مترقبه مشارکت گسترده ای دارد.
وی در این زمینه به کمک های قابل توجه اتحادیه به سیل زدگان مناطق مختلف کشور اشاره کرد و افزود:در جریان سیل اخیر گلستان و خوزستان با مشارکت بازاریان با محوریت اتاق اصناف و بسیج اصناف و اتحادیه های مرتبط حدود ۳میلیارد تومان وجوهات نقدی و کالاهای غیر نقدی جمع آوری و با حضور و نظارت استاندار، فرمانده سپاه قدس گیلان،سازمان بازرسی کل و صداوسیمای مرکز استان ، به مناطق سیل زده اهدا کردیم که این حرکت نوعدوستانه و خیرخواهانه اصناف فیلمبرداری و مستندسازی شد که میتوانید در سایت اصناف مشاهده کنید.
وی افزود :مبلغ مذکور جهت تکمیل و تجهیز واحدهای مسکونی تخریب شده بر اثر سیل ،به صورت خودجوش جمع آوری و اهدا گردید که انشاالله مورد قبول خداوند قرار بگیرد.
رییس اتحادیه خواروبارفروشان شهرستان رشت همچنین از حضور و مشارکت وسیع این تشکل صنفی در ماه های محرم و صفر و مناسبت های مذهبی خبر داد و گفت: تدارک ۲موکب در کربلای معلا به مناسبت اربعین حسینی و حضور۲۵هزار زایر گیلانی که به زودی عازم کربلا خواهند شد، نمایش قدرت شیعه در یک کشور بیگانه از سوی این تشکل صنفی به حساب می آید.
وی همچنین از تحویل ۱۶۰هزار عدد ظروف یکبار مصرف شامل بشقاب ،لیوان،قاشق و چنگال و مقادیری چای و قند و حبوبات از قبیل نخود،لوبیاچیتی، عدس،لپه، لوبیاقرمز و لوازم مورد نیاز برقی تحویل موکب ها جهت پذیرایی از عزاداران حسینی در کربلا داده شد.
ثابت در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار پگاه که از اقدام این اتحادیه در رابطه با بیمه تکمیلی اعضای تحت پوشش جویا شد ، اظهار کرد:در این رابطه مذاکرات، رایزنی ها و توافقاتی با بیمه ایران داشته ایم و قراردادی نیز بین اتحادیه و بیمه مذکور منعقد و امضا شد.که اعضا می توانند به صورت قسطی نسبت به بیمه تکمیلی خود و اعضای خانواده خود اقدام نمایند.
وی در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه نقش و جایگاه حاج جلال الدین شکریه رییس اتاق اصناف رشت را در بازار و اقتصاد چگونه ارزیابی می کند.گفت: آقای شکریه رییس اتاق اصناف رشت و نایب رییس اتاق اصناف کشور است که چهره فرااستانی و ملی شناخته می شود .ایشان تاکنون منشا خدمات ارزشمندی به بازار رشت و فعالان حوزه بیزینس بوده و از محبوبیت ویژه ای نزد بازاریان و افکار عمومی برخوردار است به طوری که در کاندیداتوری برای شورای شهر رشت رای اعتماد شهروندان را دریافت کرد اما چون طبق قانون نمی توانست در دو حوزه (شورا و اتاق اصناف) به طور همزمان فعالیت کند، به دلیل عشق و علاقه دیرینه به بازار ،از سمت خود در شورا کناره گرفت.
محمد حسین ثابت همچنین با بیان اینکه آقای شکریه چهره ای اندیشمند و مردم دار است که از هیچ تلاشی برای تامین خواسته ها نیازهای فعالان و کسب و کار کوتاهی نمی کند.
ایشان همچنین در امور عام المنفعه و خیرخواهانه همواره پیش قدم بوده و مواردی که در ارتباط با مشارکت وسیع اتحادیه در کمک به سیل زدگان و هیات های عزاداری موکب های کربلای معلا عنوان کردم ،جملگی با راهنمایی و مساعدت و همراهی ایشان صورت گرفته است که از برنامه ریزان کاذآمد و مجرب به شمار می رود.
رییس اتحادیه صنف خواروبارفروشان شهرستان رشت آنگاه با بیان اینکه همدلی و خرد جمعی از فاکتورهای اصلی در موفقیت و کارآمدی این تشکل صنفی محسوب می شود، اظهار کرد ؛هرمجموعه ای اعم از صنفی و غیر صنفی هنگامی می تواند پله های ترقی را طی کند و کارآمد به حساب آید که خرد جمعی و وحدت را سرلوحه خود قرار دهد،خوشبختانه در این اتحادیه با توجه به ترکیب قوی هیات مدیره که از بازاریان خوشنام،متدین و مجرب تشکیل شده،از این فاکتورها برخوردار شده ایم.
محمد حسین ثابت درپاسخ به سوال دیگر خبرنگار پگاه که از وضعیت شکر و فراز و نشیب های قیمتی آن طی چند ماه گذشته جویا شد ،گفت؛از آنجایی که بخشی از شکر مصرفی کشور ما وارداتی است به جهت تحریم ظالمانه دشمن مشکلاتی را در خصوص این کالا نیز به دنبال داشت که به ویژه در ماه رمضان گذشته این مشکل به صورت حادتری خود را نشان داد چون در ماه رمضان با توجه به افزایش مصرف شکر به دلیل تولیدزولبیا ،بامیه و رشته خشکار و چای شیرین نیاز به ۳برابر شکر بیشتر نسبت به ماه های دیگر سال است‌.
وی افزود ؛با تمهیدات اندیشیده شده از سوی مسوولان مربوطه سهمیه شکر به میزان یک هزار تا یک هزارو سیصد تن در اختیار سازمان صنعت معدن و تجارت جهت توزیع بین عاملین فروش قرار گرفت.از این میزان یکصد و ۳۰تن به اتحادیه صنف خواروبار فروشان اختصاص یافت که ما با الویت مناطق محروم و حاشیه نشین ،به توزیع آن در چند مرحله بین واحدهای صنفی اقدام کردیم.
وی با بیان اینکه سه مباشر جهت توزیع عادلانه شکر بین واحدهای صنفی انتخاب کردیم ،افزود:بدیهی ست ۱۳۰هزار تن شکر برای توزیع بین سه هزار اعضا ،عددی به حساب نمی آید،لذا با تعیین الویت واحدهای صنفی مناطق محروم و حاشیه نشین شکر را بین این واحدها توزیع کردیم که باید اعلام کنم هر یک کیلو از این شکر سهمیه ای ماه رمضان با نظارت مستقیم بازرسان اتاق اصناف و دیگر نهادهای مرتبط به نحو مطلوب توزیع گردید.و ۱۳۰تن شکر با اخذ مشخصات کامل فروشنده و گرفتن امضا و اثر انگشت از آنها درسه یا چهار مرحله توزیع شد.در هر حال شکر فراز و نشیب ها را طی نموده و اکنون کمبود و گرانی در خصوص این کالا وجود ندارد و فاصله قیمت آزاد و دولتی شکر کمتر از ۳۰۰تومان است.
محمد حسین ثابت ،رییس اتحادیه خواروبار فروشان رشت در پایان از اتاق اصناف،هیات رییسه اتحادیه،بسیج اصناف که همکاری صمیمانه ای با این اتحادیه داشته اند صمیمانه تقدیر و تشکر کرد.