گسترش «تست استرس اکو» برای تشخیص بیماری های عروق کرونر قلب

بر اساس آمارهای منتشر شده طی سال های اخیر آمار ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در کشور افزایش یافته است؛ بیماری هایی که به عنوان اولین عامل مرگ و میر نیز شناخته می شوند. براساس یکی از آمارهای اعلام شده، در ایران روزانه حدود 300 نفر بر اثر بیماری های قلبی و عروقی فوت می کنند. بالا بودن آمار مبتلایان به بیماری های قلبی و عروقی و از سویی افزایش آمار مرگ و میر ناشی از آن می طلبد تا سطح آگاهی مردم نسبت به عوامل زمینه ساز در بروز این بیماری ها افزایش یابد و با کنترل این عوامل بتوان میزان آمار ابتلا و مرگ های ناشی از آن را نیز کاهش داد. به همین منظور با آقای دکتر داریوش ساعد یکی از متخصصان موفق و خوش آتیه قلب کشور درباره مهمترین عوامل در بروز بیماری های قلبی و عروقی و نحوه پیشگیری و کنترل این نوع بیماری ها به گفتگو نشسته ایم که ماحصل آن را در ذیل می خوانید:
دکتر داریوش ساعد که نفر اول فارغ التحصیلان پزشکی عمومی (دانشگاه علوم پزشکی محل تحصیل)، رتبه 46 آزمون دستیاری سال 85، فارغ التحصیل تخصص قلب و عروق از بیمارستان قلب شهید رجایی (بهترین بیمارستان قلب کشور)، فارغ التحصیل فلوشیپ (فوق تخصص) اکوکاردیوگرافی بیمارستان قلب شهید رجایی، مؤلف مقالات متععد در ژورنالهای علمی معتبر داخلی و خارجی، فعالیت در بیمارستان های مختلف دولتی و خصوصی تهران و شیراز را در رزومه ی کاری خود دارد در گفتگو با خبرنگار ما افزود: در راستای خدمات رسانی بهینه به بیماران و افراد جامعه و همچنین بر حسب نیاز استان، تست استرس اکوکاردیوگرافی را به عنوان جایگزین اسکن هسته ای قلب جهت بررسی بیماری های عروق قلبی (تنگی رگ قلب) را در استان گیلان و در مراکز متعدد بیمارستانی شروع و پایه گذاری کرده است که این موضوع افتخاری برای استان گیلان در زمینه درمان بیماری های قلبی محسوب می شود.
این متخصص قلب همچنین اکو مری را که در حال حاضر علاوه بر بیمارستان حشمت و دو مرکز خصوصی انجام می شود را نیز در مطب شخصی خود با استفاده از پیشرفته ترین دستگاه استان گیلان که قابلیت سه بعدی دارد را به بیماران ارایه می کند.
دکتر داریوش ساعد با بیان اینکه بیماری های قلبی و عروقی شامل سکته قلبی، سکته مغزی، بیماری های عروق بزرگ آئورت و عروق محیطی می شود افزود: براساس آمارهای اعلام شده حدود 45 درصد مرگ و میرها در کشور مربوط به این بیماری ها است که این امر می طلبد تا اقدامات پیشگیرانه جدی تری در این زمینه انجام شود.
این پزشک متخصص قلب و عروق فلوشیپ اکوکاردیوگرافی با بیان اینکه برخی از عوامل ایجاد بیماری های قلبی و عروقی غیرقابل تغییر است؛ افزایش سن را یکی از این مؤلفه ها دانست و افزود: با افزایش سن، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی بالاتر می رود. مسئله ی دیگر آن است که خطر ابتلا به بیماری های قلبی در مردان بیشتر از زنان است.
این متخصص قلب همچنین با اشاره به عوامل خطر در بروز بیماری های قلبی و عروقی افزود: دیابت یکی از عوامل مهم زمینه ساز در بروز بیماری های قلبی و عروقی محسوب می شود. به طوری که متأسفانه آمار شیوع بیماری دیابت در کشور رو به افزایش است و به نوعی از این بیماری به عنوان زنگ خطری بزرگ برای افزایش بیماری های قلبی و عروقی یاد می شود این در حالی است که اگر از بروز بیماری دیابت پیشگیری شود به نوعی زمینه ی بروز بخشی از بیماری های قلبی و عروقی نیز کاهش خواهد یافت.
دکتر ساعد فشار خون بالا را یکی دیگر از مؤلفه ها در افزایش زمینه بروز بیماری های قلبی و عروقی عنوان کرد و در این خصوص تصریح کرد: از بیماری فشار خون بالا به عنوان قاتل خاموش یاد می شود چرا که تعداا زیادی از مردم ممکن است به آن مبتلا باشند و از بیماری خود اطلاعی نداشته باشند و متأسفانه زمانی از بیماری خود مطلع می شوند که عارضه ای برایشان ایجاد شود.
وی با تأکید بر اینکه اکثر عوامل دخیل در بروز فشار خون شناخته نشده است؛ کنترل فشار خون را یکی دیگر از عوامل اصلی در پیشگیری از بروز بیماری های قلبی و عروقی برشمرد و در ادمه اختلالات چربی را یکی دیگر از عوامل زمینه ساز در بروز بیماری های قلبی و عروقی دانست و افزود: در مجموع می توان گفت که دیابت، فشار خون بالا و اختلالات چربی به عنوان سه عامل اصلی در بروز بیماری های قلبی و عروقی محسوب می شوند.
این پزشک متخصص قلب و عروق همچنین اضافه وزن و چاقی را از دیگر ریز فاکتورها در بروز بیماری های قلبی و عروقی بر شمرد و افزود: اضافه وزن به صورت شاخص توده بدنی تعریف می شود که با علامت BMI آن را نشان می دهند.
دکتر ساعد با اعلام اینکه، کسانی که BMI آنها بالای 25 باشد به معنای آن است که اضافه وزن داشته یا چاق هستند، از بالا بودن آمار افراد دارای اضافه وزن و چاق در کشور و همچنین گیلان خبر داد و گفت: بر اساس یکی از آمارهای اعلام شده حدود 40 تا 50 درصد از مردم گیلان دارای اضافه وزن بوده و یا چاق هستند که این امر نیز می تواند به نوعی؛ زنگ خطری در افزایش احتمال بیماری های قلبی و عروقی باشد.
وی همچنین گریزی به آمار پایین فعالیت بدنی در جامعه زد و با انتقاد از این مسئله خاطرنشان کرد: توصیه متخصصان حوزه سلامت بر آن است که هر فرد 5 بار در هفته و در هر مرتبه 30 دقیقه قعالیت بدنی (پیاده روی تند و یا بیشتر) داشته باشد چرا که این کار در تنظیم گردش خون بدن مؤثر است.
این متخصص قلب و عروق در ادامه از استرس و فشار روانی، نداشتن خواب و استراحت کافی را به عنوان عوامل تأثیر گذار در بروز بیماری های قلبی و عروقی یاد کرد و افزود: تحقیقات نشان می دهد که استرس و نداشتن خواب کافی می تواند ضمن ایجاد زمینه خطر، تشدید کننده بیماری های قلبی و عروقی نیز به شمار می آید.
دکتر ساعد آنگاه با بیان اینکه رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در کنترل بیماری های قلبی و عروقی دارد گفت: رژیم غذایی پرکالری، پرچرب و پر نمک و همچنین مصرف کم سبزی و میوه فرد را مستعد ابتلا به بیماری های مختلف می کند.
این پزشک متخصص از سیگار و دخانیات به عنوان یکی از بزرگترین مشکلات در جامعه یاد کرد و افزود: متأسفانه مصرف سیگار و دخانیات هزینه ی زیادی را بر دوش نظام سلامت در کشور تحمیل می کند.
دکتر ساعد با اشاره با اینکه می بایست سواد مردم در حوزه سلامت ارتقا یابد تصریح کرد: ضرورت اصلاح سبک زندگی و داشتن فعالیت مناسب می تواند بخشی از اقدامات پیشگیرانه در حوزه بیماری های قلبی و عروقی باشد.
این پزشک متخصص قلب در ادامه با بیان اینکه یکی از عوامل مهم در بروز سکته مغزی در افراد جامعه نامنظمی ضربان قلب است افزود: این موضوع به راحتی از طریق چک کردن نبض افراد قابل پیشگیری است به طوری که این کار می تواند به سادگی توسط افراد عادی جامعه انجام و تشخیص داده شود.
دکتر ساعد همچنین یکی از علل سکته مغزی در افراد زیر 55 سال را وجود لخته در قلب یا گذر لخته از قلب به سمت عروق مغزی دانست و خاطرنشان کرد: این موضوع توسط اکو مری قابل تشخیص است و با توجه به این مهم اکو مری در افراد با سکته مغزی زیر 55 سال توصیه می شود.
این پزشک متخصص قلب و عروق با بیان اینکه تست استرس اکو برای تشخیص بیماری های عروق کرونر قلب در مجامع علمی دنیا در حال گسترش است در پاسخ به سووال خبرنگار ما مبنی بر اینکه آیا تست استرس اکو می تواند جای تست ورزش یا اسکن قلب را بگیرد افزود: اگر چه اکوکاردیوگرافی ساده در مراجعه کنندگان با درد سینه، ممکن است شواهد غیر مستقیم بیماری عروق کرونر قلب را نشان دهد اما حساسیت آن در این مورد، پایین است. این در حالی است که دقت تست استرس اکو، مشابه دقت اسکن قلب و بسیار بیشتر از دقت تست ورزش است و علاوه بر اطلاعات اسکن قلب؛ اطلاعات ارزشمندی را در مورد اختلالات دریچه های قلب و طیف وسیعی از بیماری های ساختاری قلب ارایه می دهد.
دکتر ساعد یادآور شد: زمان انجام تست استرس اکو برخلاف اسکن قلب که معمولا طی دو جلسه و در دو روز مختلف انجام می شود در یک جلسه و حدود یک ساعت صورت می گیرد.
این پزشک متخصص قلب و عروق فلوشیپ اکوکاردیوگرافی همچنین تصریح کرد: تست استرس اکو با دقتی بسیار بالا بیماری انسدادی عروق قلب را تشخیص می دهد، همچنین این روش هزینه ای کمتر از نصف هزینه انجام اسکن قلب را برای بیماران قلبی دارد و نهایتا انجام این تست، مشکلات مربوط به استفاده از مواد رادیواکتیو بر بدن فرد بیمار یا اطرافیان او را به همراه ندارد. دکتر داریوش ساعد متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی در پایان این گفتگوی صمیمی ضمن تشکر و قدردانی از همه مسولان و همکاران حوزه سلامت جامعه افزود:امیدوارم مردم ایران و بخصوص گیلان؛ تندرست، سالم و همواره در خوشی و آرامش به سر
ببرند و هیچ گاه دچار بیماری نشوند.
گفتنی است که این پزشک متخصص قلب جوان و خوش آتیه مایل نیست هیچ مراجعه کننده ای ناراضی مطب او را ترک نماید، با تعامل داشتن با اقشار محروم و بی بضاعت جامعه از جهت کاهش هزینه خدمات مطب و حتی در مورد انژیوگرافی بیمارستان سعی بر این دارد که همواره در حوزه خدمات رسانی به بیماران نیازمند کوشا باشد.
آدرس: رشت،گلباغ نماز ساختمان آتیه
تلفن تماس: 01332129293

اینستاگرام : dr.daryoushsaed