دکتر مژگان نبات زاده فلوشیپ فوق تخصصی پستان:

تشخیص قطعی سرطان سینه با ماموگرافی امکان پذیر است

سرطان سینه شایع‏ترین سرطان زنان است که در سراسر دنیا، هر سال تعداد زیادی از بانوان به آن مبتلا می‏شوند، این سرطان گرچه در صورت عدم درمان به موقع، مشکلات زیادی را برای بیمار و خانواده او ایجاد می‏کند، اما در صورت تشخیص زودرس و اقدام سریع به خوبی قابل درمان است. از این رو لازم است همه بانوان عزیز در مورد این بیماری و علائم آن اطلاعات کافی داشته باشند تا در صورت بروز آن، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنند. با توجه اهمیت این موضوع، گفتگویی با دکتر « مژگان نبات زاده » فلوشیپ فوق تخصصی پستان ، متخصص جراحی عمومی و جراحی سینه انجام داده‏ایم. که ماحصل آن را در ادامه می خوانید.
دکتر نبات زاده در مصاحبه اختصاصی با نشریه پگاه با اشاره به سابقه 25 ساله خود در امر جراحی عمومی تصریح کرد از 4 سال پیش که مدرک فوق تخصصی جراحی پستان را اخذ کردم به جراحی و درمان بیماری های سینه (خوش خیم و بدخیم) ، سرطان، زیبایی، انواع پروتز و... که عمدتا مربوط به بانوان است روی آوردم.
وی علت اصلی ورود به این شاخه از علم پزشکی را کمبود این تخصص در استان گیلان عنوان و خاطر نشان کرد: در سال های اخیر تشخیص و درمان بیماری های سینه و پستان در اکثر کشورهای جهان پیشرفت قابل توجهی داشته است که ماحصل آن در کشو ما نیز ظهور پیدا کرده اما متاسفانه هنوز شاهد هستیم برخی پزشکان از روش های درمانی قدیمی مانند برداستن کل سینه و یا تخلیه کامل غدد لنفاوی زیر بغل بدون درگیری بالینی که کاملا منسوخ شده است پیروی می کنند. این فلوشیپ فوق تخصصی پستان در پاسخ به سوال خبرنگار پگاه که علت بروز سرطان پستان رو جویا شد گفت: سرطان پستان ناشی از رشد خارج از قاعده سلول های طبیعی در پستان است. در هر دو نوع تومورهای خوش خیم و بدخیم، رشد سریع و زیاد سلول ها وجود دارد. روند زیاد شدن سلول ها در تومورهای خوش خیم در مرحله مشخصی متوقف می شود، در تومورهای بدخیم این رشد به صورت غیر قابل مهار ادامه می یابد تا حدی که در صورت عدم درمان، تمامی قسمت های بدن را تحت تأثیر قرار داده است. اما شایع ترین نوع سرطان پستان، سرطان از منشاء مجاری شیری می باشد و از آنجا که این نوع بافت بیشتر در یک چهارم بالایی و خارجی پستان وجود دارد، در حدود نیمی از سرطان های پستان در ربع فوقانی و خارجی آن یافت می شوند.
دکتر نبات زاده در ادامه اظهار داشت: با پیشرفت این شاخه از علم پزشکی حتی نوع بدخیم سرطان سینه هم با استفاده از روش های شیمی درمانی،رادیوتراپی و هورمون درمانی قابل درمان است و به جرات می توان گفت 60 تا 70 درصد قابل پیشگیری هم هستند.
وی در ادامه به معرفی تومورهای خوش خیم و بدخیم پرداخت و افزود: باید گفت که در تمام تومورها رشد سریع و زیاد سلول ها وجود دارد. خواه این تومور خوش خیم باشد یا بدخیم. آنچه حائز اهمیت است و تفاوت اصلی این دو نوع تومور را سبب می شود این است که روند زیاد شدن سلول ها در تومورهای خوش خیم در مرحله مشخصی متوقف می شود ولی در تومورهای بدخیم به صورت غیرقابل مهار ادامه می یابد. این فلوشیپ فوق تخصصی پستان تصریح کرد: سرطان پستان، شایعترین سرطانی است که خانم ها به آن مبتلا می شوند. در کشورهای غربی این بیماری بیشتر در سنین بالای 60 سال دیده می شود ولی در کشور ما بیماران جوان تر هستند و در بسیاری از موارد به علت عدم آگاهی از علائم بیماری در مراحل پیشرفته تری مراجعه می کنند. به همین دلیل هر چقدر سرطان پستان زودتر تشخیص داده شود، درمان آن آسان تر و موفقیت آمیز تر خواهد بود. دکتر نبات زاده با اشاره به علایمی مانند: توده پستان،تغییر رنگ پوست،تورفتگی نوک سینه،فرورفتگی جداره پوست پستان،ترشحات نوک سینه( به ویژه ترشحات خونی)، بزرگی غدد لنفاوی زیر بغل و ... افزود: معمولا به بانوان از سن 20 سالگی توصیه می کنیم که هر سال در این خصوص مورد معاینه قرار بگیرند و برای افراد بالای 40 سال و کسانی که مشکل خاصی نداشته باشند نیز ماموگرافی تجویز می شود.
دکتر نبات زاده مهمترین عواملی که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان می شوند را :سابقه فامیلی ابتلا به سرطان پستان، بخصوص در مادر، خواهر یا دختر، سابقه سرطان پستان در خود فرد، سن اولین زایمان بیشتر از 35 سال،نازایی،بلوغ زودرس،یائسگی دیررس،چاقی پس از یائسگی،مصرف زیاد چربی در رژیم غذایی برشمرد و تاکید کرد که وجود یک یا تمام این شرایط در هر فرد به معنای ابتلای قطعی وی به این بیماری نیست و این عوامل صرفا» احتمال ابتلا را افزایش می دهند.
وی ، مراجعین به مطب تحت مدیریت خویش را عمدتا از استان گیلان و بعضا از استانهای همجوار برشمرد و اظهار داشت جراحی های مربوطه را با توجه با نوع بیماری در بیمارستان گلسار و دی کلینیک های رشت انجام می دهیم.
این فلوشیپ فوق تخصصی پستان در پاسخ به سوال خبرنگار پگاه مبنی بر امکانات و تجهیزات لازم برای معاینه و جراحی بیمارهای سینه اظهار داشت: خوشبختانه شهر رشت به لحاظ برخورداری از امکانات ، تجهیزات و ملزومات درمانی با شهرهای بزرگ و حتی پایتخت برابری می کند . کمااینکه از ماموگرافی که مهمترین ابزار کار ما به شمار می رود تا گاما اسکن و حتی پاتولوژیست های زبردست ، در دسترس عموم هستند.
دکتر نبات زاده در ادامه راه های پیشگیری از ابتلا به بیمارهای سینه را معاینات از سن 20 سالگی در بانوان، تغذیه مناسب ، خودداری از مصرف غذاهای شور، کنسروی و ورزش مداوم برشمرد و خاطر نشان کرد : بارداری و شیردهی نیز یکی از روشهای پیشگیری از بیماری های سینه محسوب می شود .
وی در پایان تصریح کرد: تشخیص اصلی بیماریهای سینه با ماموگرافی به دست می آید و سونوگرافی صرفا یک مُدالیته تکمیلی به شمار می رود. از این رو به بانوان توصیه می شود در ابتدا به پزشک خود مراجعه و اگر نیاز به سونوگرافی احساس شد اقدام نمایند.
آدرس: رشت-چهارراه گلسار-جنب بانک صادرات-نبش کوچه عسگری-ساختمان پزشکان بوسار-طبقه 2-واحد 3
تلفن تماس: 321155111-09112492449
اینستاگرام: dr.mozhgan_nabatzade