مدیر مرکز فیزیوتراپی توانبخش:

اشاعه روش های درمان فیزیوتراپی مستلزم آموزش همه جانبه در جامعه است

فیزیوتراپی علمی است که نه تنها در بهبود کیفیت زندگی افراد نقش دارد، بلکه میتواند از ایجاد آسیب هم پیشگیری کند. هم بخشی از سیستم توانبخشی است و هم در مراقبت های حاد نقش دارد. به علاوه در حفظ عملکرد های حرکتی، مدیریت بیماری های مزمن و آموزش به بیمار و مراقبت او، هم فعالیت می کند. در هر مرحله ای از زندگی افراد، فیزیوتراپی می تواند کمک کننده باشد مثلا وقتی یک نفر بخاطر تصادف، بیماری و … توانایی جسمی و حرکتی اش را از دست داده است.
از نظر انجمن جهانی فیزیوتراپی تعریف این گونه است که:“فیزیوتراپی به فرد کمک می کند تا توانایی هایش را بازیابی و افزایش دهد، یا در شخصی که بیماری پیش رونده مثل ام اس دارد توانایی هایش را حفظ کند و یا در کسی که یکسری از توانایی هایش را از دست داده است فعالیت ها و توانایی های جایگزین پیدا کند و به فرد آموزش های لازم را جهت حفظ حداکثر استقلال بدهد.”
شوکت سیفی چلارس مدیر مرکز فیزیوتراپی توانبخش در مصاحبه اختصاصی با نشریه پگاه با اشاره به سابقه 15 ساله خود در این حرفه به توضیحاتی در خصوص علم فیزیوتراپی پرداخت که ماحصل آن را در ادامه می خوانید.
وی که فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی تهران، عضو هییت مدیره انجمن فیزیوتراپی گیلان و مسئول کمیته آموزش فیزیوتراپی استان نیز می باشد خاطرنشان کرد: حرفه ی فیزیوتراپی یکی از شاخه های توانبخشی محسوب می شود که درواقع درمان غیردارویی معرفی شده است و خوشبختانه در کشور ما نیز طی سالیان اخیر رشد و پیشرفت قابل توجهی داشته است.
این فیزیوتراپیست حاذق در ادامه از گسترش دامنه فیزیوتراپی در درمان بیماری هایی مانند : دردهای احشایی، مشکلات تاندونی و ... در مرکز تحت مدیریت خود خبرداد و با تاکید بر لزوم آشنایی عموم مردم به این حرفه تصریح کرد: با نهادینه شدن این حرفه ، ضمن کاهش جراحی های متعدد از پرداخت هزینه های هنگفت توسط بیمار و مراجعه به مراکز درمانی متعدد نیز جلوگیری به عمل می آید.
مدیر مرکز فیزیوتراپی توانبخش اظهار داشت: متاسفانه به علت نبودن آموزش های لازم از سوی بهداشت و درمان کشور در جهت اشاعه این حرفه بیمارانی که به این مرکز و مراکز مشابه سوق پیدا می کنند بعضا از قبل درمان های دیگری را تجربه کرده و به دلیل حاصل نشدن نتیجه مطلوب ناگزیر به فیزیوتراپی می پردازند. و این درحالیست که بیمار در ابتدای مراحل درمان می بایست به این مراکز مراجعه کرده و ضمن اجرای درمان های غیرتهاجمی ، درصورت لزوم به پزشک متخصص ارجاع داده شود.
عضو هییت مدیره انجمن فیزیوتراپی گیلان استمرار در درمان به ویژه در بیمارانی که دچار سکته مغزی شده اند را موضوع مهمی دانست و افزود: تعداد جلسات فیزیوتراپی بسته به نوع بیماری متغیر است و در واقع برخلاف برخی باورهای ناصحیح هدف از این استمرار ، بهبودی و استقلال بیمار جهت انجام امور روزمره خویش است.
مسئول کمیته آموزش فیزیوتراپی استان در ادامه ابراز امیدواری کرد طی سالیان اخیر شاهد بوده ایم که بعضا پزشکان و جراحان، بیمار را قبل از جراحی به مراکز فیزیوتراپی هدایت می کنند و این موضوع بیانگر آن است که گام های اولیه در راستای نهادینه شدن این حرفه و روش های درمانی آن برداشته شده، اما توجه و آموزش های بیشتر در این بخش امری ضروری محسوب می شود.


بانو شوکت سیفی چلارس ، مشکلات مفصلی، دردهای عضلانی ، دردهای اسکلتی، پارگی ربات، پارگی مینیسک، التهاب دیسک های ستون فقرات،تورم های شدید پس از جراحی، سکته های مغزی،فلج مغزی به ویژه در کودکان و مشکلات جنسی در آقایان و بانوان را شایع ترین عوامل مراجعه بیمار نزد فیزیوتراپیست برشمرد و خاطرنشان کرد: با استمرار درمان اکثر روش های فیزیوتراپی برای بیماران نتیجه بخش بوده و بیمار نیاز به جراحی پیدا نخواهد کرد.
وی اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که طی سالیان اخیر با آن مواجه بوده ایم، افزایش فعالیت هایی تحت عنوان ماساژ درمانی و عناوین مشابه است که عمدتا توسط افراد غیر متخصص و بدون مجوز سازمان علوم پزشکی صورت می گیرد. حال آنکه بیماران بدون تحقیق و آگاهی از ماهیت کار مورد معالجات غیرتخصصی آنها قرار گرفته و گاها دچار مشکلات جدید و در بعضا برگشت ناپذیر و مادام العمر می شوند. از اینرو لازم است ضمن نظارت بیشتر از فعالیت این افراد ممانعت به عمل آید. حال آنکه اگر برای این دسته از افراد ، چارچوب و شرح وظایف مشخصی خارج از علم پزشکی در نظر گرفته شود چه بسا در رسته شغلی خود موفق تر شوند.
مدیر مرکز فیزیوتراپی توانبخش در پاسخ به سوال خبرنگار ما که روش های درمان در بین سایر فیزیوتراپیست ها را جویا شد گفت: پایه و اصول درمان در مراکز فیزیوتراپی مشابه بوده اما با توجه به مراکز آموزش و تحصیلی و بهره گیری از علم اساتید این حرفه برخی روش های درمانی تخصصی متغیر است و با درنظر گرفتن بیماری انجام می شود. همچنین همکارانی هستند که به صورت تخصصی در بخش زانو،مفاصل،دیسک کمر و سایر شاخه ها فعالیت می کنند اما در مجموع ماهیت فیزیوتراپی و روش های درمانی آن در مراکز مربوطه تقریبا در یک راستا می باشد.


عضو هییت مدیره انجمن فیزیوتراپی گیلان بیان کرد: برخلاف برخی باورها درمان های فیزیوتراپی شامل محدوده سنی خاصی نمی باشد و از یک نوزاد چند روزه تا افراد مسن را در بر می گیرد. برای مثال یک نوزاد در صورتی که در زایمان طبیعی به دنیا آمده باشد ممکن است دچار کشیدگی دست و شانه شود. همچنین برخی نوزادان از بدو تولد با مشکلات جسمی به دنیا می آیند که می بایست مراحل درمان را از بدو تولد آغاز کرده تا در ادامه زندگی با مشکلات جدی مواجه نشوند.
بانو شوکت سیفی چلارس در پایان ضمن تبریک به همکاران و جامعه پزشکی کشور به مناسبت دوم مرداد که مصادف با روز ملی فیزیوتراپی است به پیشرفت این شاخه از علم توانبخشی در کشور و بروز بودن همکاران خویش ضمن شرکت در دوره ها و سمینارهای داخلی و خارجی اشاره کرد و افزود: امید است در آینده نیز شاهد رشد و ارتقا این حرفه و رسیدن کشورمان به جایگاه اصلی خود در سطح جهان باشیم.
آدرس: رشت-چهار راه پورسینا-اول خیابان حشمت-جنب بانک تجارت-ساختمان مهر15-طبقه اول-فیزیوتراپی توانبخش   تلفن تماس: 3089 934 0935 33325552