دکتر علی آزادی جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات:

مراقبت از ستون فقرات در تمامی دوران زندگی ضروری است

شاید شما هم تا به حال دچار احساس دردهای شدید یا خفیفی از ناحیه کمر شده باشید که این دردها تا ناحیه پاها و دست ها و گزگز و بی حسی آنها نیز منجر شده شده باشد و این علائم تا حدودی شما را نگران کرده باشد که مبتلا به بیماری دیسک کمر شده باشید. بهتر است بدانیم که در ستون فقرات بدن انسان بین مهره های کمری استخوانی بالشتک ها یا صفحاتی از جنس غضروف قرار دارند که به آنها دیسک گفته می شود که وظیفه آنها در ستون فقرات بدن انسان ضربه گیر بودن آن است. بنابراین همه افراد دیسک کمر دارند و منظور از دیسک کمر فتق یا بیرون زدگی دیسک کمر می باشد که البته یکی از بیماری های ستون فقرات است. از آنجا که ممکن است سؤالات بسیاری در مورد این بیماری برای شما خوانندگان عزیز بوجود آید به سراغ آقای دکتر علی آزادی جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات و دیسک کمر و عضو انجمن جراحان اعصاب ایران رفته ایم تا در گفتگو با این پزشک متعهد و با اخلاق،  بیشتر در مورد این بیماری و علائم و نحوه درمان آن بدانیم. دكتر علی آزادی در گفتگو با خبرنگار ما افزود: تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در تهران گذرانده و از سال 78 تا 85 دوره پزشکی عمومی را در دانشگاه بابل بوده و سپس مدتی را شهر های جنوب کشور و همچنین در استان مازندران مشغول به خدمات رسانی به هموطنان عزیز بوده و در نهایت در حال حاضر در استان گیلان و در بیمارستان های آریا، قائم، پارس، پیروز و میلاد لاهیجان در حوزه جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات و دیسک کمر مشغول به خدمات رسانی به مردم عزیز است.

 

مسئولیت جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات چیست؟
گروهی از جراحان، جراحان مغز و اعصاب هستند که در زمینه بیماری های استخوانی، متخصص هستند و در جراحی های مربوط به سیستم های عصبی تخصص دارند. به عبارتی جراح مغز و اعصاب در زمینه ی درمان بیماری های مربوط به مغز، نخاع، ستون فقرات، عروق داخل و خارج از جمجمه؛ تخصص دارد.
به نظر شما دلیل اصلی مشکلات ستون فقرات چیست؟
ستون فقرات در تمام دنیا بیشترین مشکل را برای افراد جامعه درست می کند و یکی از شایع ترین گرفتاری های کل بشر محسوب می شود و لیکن طبق آمار؛ 30 الی 40 درصد مردم در تمام دنیا از مشکلات ستون فقرات و کمر درد رنج می برند و در مواقعی سبک زندگی نادرست، کار سنگین و تغذیه ناسالم این بیماری را تشدید می کند. بر این اساس افراد جامعه می بایست جهت پیشگیری از دیسک کمر به ستون فقرات، به عنوان داربست بدن احترام زیادی بگذارند به این معنی که؛ به کنترل وزن، مصرف لبنیات به ویژه شیر، خواب مناسب و حتی پوشیدن کفش مناسب توجه داشته باشند.
بیماری دیسک کمر چیست و در چه سنی شیوع ابتلا به آن بیشتر است؟
دیسک کمر یا دیسک بین مهره ای که از ناحیه گردن، ناحیه پشت بین دو کتف تا روی قسمت خاجی و دنبالچه ادامه دارد و در واقع در تمام این قسمت ها عضوی به نام دیسک وجود دارد که این عضو از کیسه ای ضخیم تشکیل شده که ماده ای ژله ای دارد که خداوند بین استخوان ها قرار داده و در سهولت حرکت استخوان ها تأثیر بسزایی دارد. ابتلا به این بیماری معمولاً در سنین کودکی و نوجوانی نادر است؛ اما از سنین 33 تا 55 سالگی دیسک کمر شیوع می یابد.
بیماری دیسک کمر چه وقت بروز می کند به عبارت دیگر چه موقع می گوییم که فرد دچار بیماری دیسک کمر شده است؟
این بیماری وقتی کیسه دیسک مشکل می یابد و دچار بیرون زدگی و یا پارگی باشد و محتویات داخلی آن به نخاع یا رشته های عصبی دیگر فشار وارد کند؛ اطلاق می شود که علائمی نظیر پادرد، کمر درد، عدم کنترل مدفوع و مشکلات جنسی را در فرد ایجاد خواهد کرد.
چه عواملی در ایجاد این بیماری تأثیر گذار است؟
بالا رفتن سن، انجام کارهای سنگین، فرم بد نشستن و استفاده نامناسب از بدن هنگام کار با لب تاپ و موبایل در ایجاد دیسک ناحیه گردن، کمر و ناحیه پشتی تاثیر گذار است. همچنین ژنتیک، کشیدن سیگار، ضربه های ورزشی، تصادفات و استفاده بد از بدن عوامل مهم ایجاد دیسک کمر هستند.
برخی مردم از دردهای کمر و گردن به عنوان قولنج نام می برند که ممکن است بعدها در اثر عدم درمان آن دچار مشکلات حادتری شوند؛ آیا این مورد با دیسک کمر در ارتباط است؟
معمولاً وقتی سن بالا می رود؛ هر کسی ممکن است دردهایی را در ناحیه کمر و گردن تجربه کند که از آن به نام قولنج در میان مردم یاد می شود و علت اصلی این مورد تورم دیسک است که خیلی اوقات این تورم با روش های درمانی و دارویی بهبود می یابد و حتی ممکن است وقتی کیسه دیسک پاره شود نیز به طور موقت درد کمر برطرف شود که این خوب شدن علامت صددرصدی بهبودی دیسک نیست و سال ها بعد این دیسک پاره شده خودش را به شکل درد اندام های تحتانی و فوقانی نشان می دهد.
پس این به اصطلاح قولنج ارتباط کاملی با بیماری دیسک کمر دارد و باید توسط مردم جدی گرفته شود؟
دقیقاً این طور است؛ ما بیماران زیادی داریم که می گویند سال ها قبل دچار کمر درد شدیم؛ ولی در حال حاضر این درد به دست ها و پاها وارد شده است. اینجاست که می گوییم این دردها مربوط به پارگی دیسک در سال های قبل بوده است.
چه راه های تشخیصی برای اینگونه بیماران وجود دارد؟
متخصصان ستون فقرات یکسری روش های آزمایشی برای تشخیص دارند و در معاینات نیز تشخیص می دهند که آیا دیسک پاره شده و یا متورم است و یا در مسیر عصب سیاتیک و سایر مسیرهای رشته های عصبی است.
بهترین و مهم ترین درمان برای این بیماری چیست؟ چند درصد بیماران نیازمند اقدامات جراحی هستند؟
بهترین درمان و دارو برای این بیماری استراحت و تغییر سبک زندگی است و تنها درصد کمی از بیمارانی که فشار محتویات پاره شده دیسک روی نخاع آنها زیاد است نیازمند اقدامات جراحی هستند و مابقی با استراحت و فیزوتراپی و داروهای ضد التهابی دردها آرام می شوند.
به موقع مراجعه کردن بیماران به متخصصین ستون فقرات چقدر در درمان و کنترل پیشرفت این بیماری مهم است؟
متأسفانه مردم به قدری برای معالجه دیر مراجعه می کنند که گریزی برای جراحی نداریم؛ چرا که نخاع به شدت تحت فشار است. از دیگر سو مردم پیش آروبند و متخصصینی می روند که خیلی ارتباط با این قضیه ندارند. لیکن اگر بیماران تحت نظر یک متخصص ستون فقرات باشند؛ می توانند جلوی پیشرفت بیماری را بگیرند.
آیا علت عدم مراجعه مردم ترس از اعمال جراحی است؟
با توجه به مطالعات بین المللی و آماری؛ 90 درصد دیسک های کمر احتیاج به جراحی ندارند؛ ولی بیمارانی که مراجعه دیر هنگام دارند ناگزیر به عمل جراحی هستند. در واقع اگر در مراحل اولیه، این بیماری درمان شود از پاره شدن و بیرون زدگی دیسک پیشگیری خواهد شد. از طرفی دیگر اگر بیماری نیازمند جراحی باشد؛ این جراحی از ساده ترین و ابتدایی ترین جراحی هاست که هیچ گونه نگرانی ندارد و ترس از عمل جراحی نباید باعث شود که مردم برای معالجه دیر اقدام کنند؛ چرا که ممکن است جراح و خود بیمار را با شرایط بحرانی مواجه کند. در حال حاضر پیشرفت علم پزشکی اعجاب انگیز است و روش های جدیدی که کمترین آسیب را به بافت ها وارد کند اجرا می شود. و مردم بدانند که اگر با مشکل کمر درد و یا درد مواجه شدند با جراحان ستون فقرات مشاوره کنند و تحت نظر قرار بگیرند، چرا که بسیاری از مشکلات در مراحل اولیه تشخیص و درمان می شود.
برای انتخاب بهترین جراح ستون فقرات چه باید کرد؟
برای انتخاب جراح ستون فقرات، ملاک ها و معیارهایی را باید در نظر گرفت. در درجه اول باید تخصص پزشک در زمینه ی بیماری تأیید شود. اینکه پزشک، چه تعداد عمل موفقیت آمیز داشته، البته این بدان معنا نیست که هر پزشکی که تعداد عمل بیشتری انجام داده، دکتر حاذق تری است؛ بلکه درصد موفقیت او باید ملاک قرار گیرد. در مجموع سعی بر این باشد که قبل از عمل نظر بیماران را در مورد عمل و نحوه ی کار پزشک، جویا شوید تا با خیال راحت و بدون استرس عمل جراحی خود را انجام دهید.
در مورد روش های نوین جراحی در رشته جراحی ستون فقرات و مغز و اعصاب توضیح بفرمایید؟
بهره گیری از جراحی های کم تهاجمی و روش های مداخلاتی غیرتهاجمی به ویژه در خصوص رفع مشکلات مزمن ستون فقرات؛ امروزه جایگاه بسیار خوبی را برای بیماران کشور بوجود آورده و از آنجاییکه بیهوشی دادن در افراد مسن و با شرایط خاص می تواند عوارضی داشته باشد، بی شک بهره گیری از روش های کم تهاجمی و سرپایی که امروزه متداول شده کمک فراوانی به بیماران خواهد نمود.
فواید مشارکت بیمار در درمان و اعتماد او به پزشک چیست؟
نتیجه جلب اعتماد بیمار توسط پزشک منجر به کاهش اضطراب و هیجانات بیمار، درک بیشتر نیازهای فردی و ارتباط مؤثر با پزشک می شود که این امر سبب خواهد شد که بیمار با دقت بیشتری طرح درمانی خود را پی گیری و نتیجه مثبتی از روند درمان خود بگیرد.
آیا امکانات و تجهیزات در بیمارستان های گیلان برای انجام جراحی های ستون فقرات و دیسک کمر وجود دارد؟
خوشبختانه در بیمارستان های گیلان تجهیزات به روز دنیا و تمام امکانات جراحی های ستون فقرات در پیشرفته ترین حالت ممکن وجود دارد و در این رابطه می توانم بگویم که بیمارستان های گیلان به لحاظ امکانات هیچ کمبودی از بیمارستان های تهران ندارند و بیماران می توانند با حداقل هزینه و صرفه جویی در وقت و سایر مشکلات دیگر بیماری خود را در گیلان درمان کنند، البته شایان ذکر است که در این زمینه شرکت های بیمه ای نسبت به بیماران و همچنین پزشکان نگاه حمایتی بیشتری داشته باشند و برخی قوانین را بنا به مقتضیات روز جامعه در راستای بهبود و رشد سلامت مردم مورد بازنگری قرار بدهند.
توصیه شما به عنوان جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات به مردم در خصوص درمان بیماری های ستون فقرات چیست؟
در درمان هر بیمار ابتدا وضعیت بیمار را از جنبه های مختلف؛ سبک زندگی، تغذیه، نحوه خوابیدن و موارد.... را مورد بررسی قرار می دهیم و پس از تشخیص درست و دقیق، درمان را شروع می کنیم. از سویی دیگر کلیه بیمارانی که درمان در آنها شروع می شود باید یک پروتکل کلاسیک درمان را در منزل انجام دهند تا درمان غیر جراحی در آنها مؤثر باشد و بتوانند بدون جراحی درمان را با موفقیت به پایان برسانند. با توجه به این موضوع و اهمیت بیماری های ستون فقرات، همه باید سریع و به موقع در زمان بروز بیماری و مشکلات به پزشک خانواده خود مراجعه و دستورات لازم را اجرا کنند و از خود درمانی یا مراجعه به افراد فاقد صلاحیت حرفه ی پزشکی خودداری کنند و در خصوص ضربات مغزی ناشی از تصادفات رانندگی که مهم ترین عامل مرگ و میر در کشور است باید چند نکته مهم را در نظر داشته باشند؛ که سرعت غیرمجاز، عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، نبستن کمربند ایمنی و... علل اصلی تصادفات و ضربات مغزی و نخاعی است.
لطفاً بفرمایید که روزهای کاری شما چطور می گذرد؟
در بخش جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات بیمارستان های قائم، پارس، آریا، پیروز و فوق تخصصی میلاد لاهیجان؛ مشغول به خدمات رسانی به مردم عزیز هستم و همچنین در روزهای شنبه، یکشنبه و سه شنبه عصر در مطب لاهیجان و در روزهای دوشنبه و چهارشنبه در مطب رشت مشغول ویزیت بیماران هستم.
حرف آخر؟
امیدوارم مردم ایران و بخصوص گیلان؛ تندرست، سالم و همواره در خوشی و آرامش به سر ببرند و هیچ گاه دچار بیماری نشوند.
آدرس مطب دکتر علی آزادی:
رشت، گلباغ نماز، میدان صابرین، ساختمان هخامنش
لاهیجان، خیابان شهید کریمی، انتهای کوچه توکلی، ساختمان رازی
01332135719 - 01342225152