سوء تغذیه تهدیدی برای کودکان

با رعایت اصول به وزن ایده آل برسید

نیاز انسان به غذا یکی از احتیاجات ذاتی و مهمترین عامل بقای زندگی و طول عمر است. تغذیه صحیح و متعادل نه تنها پدیده رشد را میسر می سازد و به طول عمر و تندرستی می انجامد؛ بلکه با اثر گذاشتن روی اعصاب و روان، رشد فکری و روحی آدمی را سبب می شود لذا همه موجودات زنده برای اینکه بتوانند به حیات خود ادامه دهند به غذا نیاز دارند. شاید در دهه های گذشته هدف از غذا خوردن فقط پر کردن شکم بوده، آن زمان که گرسنگی سبب می شد بشر آنچه را در دسترس خود می دید بدون در نظر گرفتن کمیت و کیفیت مصرف کند. ولی به مرور زمان تغییرات زیادی در طرز استفاده بشر از غذا ایجاد شد و تغذیه، مصرف مواد مغذی و پروتئینی جایگاه خاصی پیدا کردند؛ به طوری که اگر یک فرد به میزان کافی مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را دریافت نکند دچار سوء تغذیه می شود. سوء تغذیه در واقع به علت یک رژیم نامتعادل غذایی یا عدم تغذیه مناسب بوجود می آید و گاهی ممکن است این سوء تغذیه از گرسنگی و یا پر خوری افراطی رخ دهد و بعضی اوقات نیز حاصل کمبود دریافت یک ویتامین و یا یک ماده معدنی در مواد غذایی که فرد مصرف می کند باشد. اصول داشتن یک تغذیه سالم و هدفمند ما را بر آن داشت تا با خانم دکتر نسرین عاقلی متخصص تغذیه به گفت و گو بنشینیم که ماحصل این گفتگوی صمیمی را در ذیل می خوانید:
خانم دکتر نسرین عاقلی پس از اخذ درجات لیسانس و فوق لیسانس در رشته تغذیه برای ادامه تحصیل عازم کشور فرانسه شده و از دانشگاه پیر و ماری کوری در شهر پاریس در زمینه تغذیه و بیوشیمی چربیها و اختلالات متابولیکی ناشی از آنها موفق به دریافت مدارکی از قبیل:
Diplome d Etudes Approfondies): DEA) دکترا (cycle 3) ، دکترا ( es science ) شده است. این متخصص تغذیه در ادامه پست دکترای خود را در بخش های انکولوژی مولکولی و دیابتولوژی دانشگاه پاریس در زمینه متابولیسم چربیها در نزد بیماران مبتلا به سرطان و تأثیر قندهای کم انرژی روی متابولیسم چربیها و قندهای بیماران دیابتی گذرانده و حدود 18 سال به عنوان استاد دانشگاه در دانشگاه گیلان تدریس و در حال حاضر عضو انجمن های علمی از قبیل: GERLI: انجمن تحقیق روی لیپیدها و لیپوپروتئین ها، GERM: انجمن تحقیق روی تغذیه، ACIP: انجمن داروسازان و پیراپزشکان فرانسه نیز می باشد و همواره برای به روز بودن در حرفه ی کاری خود در کنگره های تخصصی شرکت فعال دارد و در این زمینه مقالات متعددی به زبان های انگلیسی و فرانسوی در مجلات بین المللی به چاپ رسانده و از طرفی دارای مقالات و تألیفات متعددی به زبان فارسی نیز می باشد.
آشنایی با متخصص تغذیه
علم تغذیه بیش از 40 سال پیش در ایران توسط آقای دکتر هدایت که پایه گذار این رشته است راه اندازی شده و امروزه در خیلی از دانشگاه ها تدریس می شود. متخصصین تغذیه افردی هستند که از علم تغذیه آگاهی کامل دارند و از دانش خود برای کمک به مردم در مورد سبک زندگی و تغذیه سالم استفاده و به ترویج تندرستی در جامعه می پردازند. اینکه چه کسی، چه نوع رژیمی بگیرد را متخصص تغذیه تعیین می کند. به طوری که متخصص تغذیه ارزش مواد غذایی، میزان ویتامین ها، املاح و سایر مواد مفید درون خوراکی ها را مشخص نموده و به افراد در رسیدن به یک برنامه غذایی مناسب و اصولی یاری می رساند. به بیان دیگر یکی از فاکتورهای مهم جهت دستیابی به یک نتیجه خوب برای داشتن رژیم غذایی سالم، انتخاب آگاهانه بهترین متخصص تغذیه است.
تغذیه سالم و ارتباط تغذیه با بیماری های مختلف
تغذیه سالم ارتبط تنگاتنگی با سلامتی انسان دارد چرا که هر چیزی که با سلامتی انسان ارتباط داشته باشد دارای اهمیت است و چه بسا در پیشگیری از بیماری های مختلف نقش اساسی را ایفا می کند. به عنوان مثال؛ امروزه چاقی و اضافه وزن یکی از مسائل مهم بهداشت و سلامت جهان بوده و منشاء بسیاری از بیماری ها از جمله فشار خون بالا، دیابت، مشکلات قلبی و... است.
رژیم غذایی سالم
در خصوص رژیم های غذایی مردم نباید انجام کارهای خارق العاده و معجزه گونه را از یک متخصص تغذیه انتظار داشته باشند. در واقع توقعات مردم از متخصصین تغذیه می بایست با محوریت درمان، سلامت و مبتنی بر واقعیت ها و شرایط موجود بوده و با فیزیک و جسم آنها تناسب داشته باشد. اینکه برخی از افراد با الهام از فضای مجازی و یا نظر خود شروع به گرفتن رژیم های گوناگون یا خود درمانی می کنند اشتباهی است جبران ناپذیر؛ چرا که در رژیم های غذایی باید از تمام مواد مغذی ضروری، املاح، ویتامین ها و پروتئین ها به میزان کافی استفاده کرد. به طور کلی افراد جامعه می بایست برای داشتن سلامتی خودشان مصرف چربی، شکر، قند و دیگر غذاهای صنعتی و پرکالری را به حداقل برسانند.
حفظ تناسب اندام
حفظ تناسب اندام از مهم ترین مسائلی است که امروزه اکثر مردم با آن درگیر هستند، در این رابطه بهره مندی از نظر یک متخصص تغذیه و اطلاع از میزان کالری غذاها بسیار مهم است و این نکته اهمیت دارد که افراد جامعه از سبک زندگی مناسب از جمله خواب کافی، ورزش، تغذیه سالم و... پیروی کنند.
سوء تغذیه عامل کوتاه قدی
کوتاه قدی از علائم سوء تغذیه در سنین کودکی است و تا سن 18 سالگی می توان نسبت به رشد قد اقدام کرد. در درجه اول برای اینکه فرد از رشد خوبی برخوردار باشد؛ علاوه بر تغذیه مناسب داشتن تحرک بدنی الزامی است. تحرک بدنی سبب می شود کلسیم روی استخوان ها بنشیند و باعث رشد بهتر استخوان ها شود؛ ولی زمانی که کودک تحرک کافی ندارد؛ این نشست کلسیم بروی استخوان کاهش می یابد که به مراتب روی رشد قدی او اثرگذار است. در واقع زمان طلایی، رشد قدی و وزنی انسان زیر 18 سال است و پس از آن بر اساس آنچه ذخیره کرده رشد صورت می گیرد.
اهمیت مراجعه به متخصص تغذیه
امروزه در خصوص کاهش وزن نیازی نیست افراد جامعه با رژیم های سخت به بدن خود آسیب برسانند؛ بلکه باید تحت نظر یک متخصص تغذیه با تجربه و توانمند؛ وزن خود را کم کنند چرا که این کاهش وزن اصولی و ماندگار خواهد بود؛ در واقع یکی از مهم ترین معضلات این است که متأسفانه این روزها افراد و مراکز غیر صلاحیت دار که به هیچ وجه متخصص و آگاه در امر تغذیه نیستند؛ رژیم های غذایی مختلف و در موارد زیادی، نادرست و غیراصولی به مردم ارائه می کنند؛ این در حالیست که برای کنترل وزن و گرفتن برنامه صحیح غذایی، می بایست فقط به کارشناسان و متخصصان تغذیه مراجعه کرد!
حرف آخر
خانم دکتر نسرین عاقلی در پایان این گفتگوی صمیمی برای همه مردم و دست اندرکاران سلامت جامعه آرزوی سلامتی نمود و افزود: بهتر است از همان کودکی، فرزندانمان را با رژیم های مناسب تغذیه ای پرورش دهیم تا در بزرگسالی از بدنی سالم و زندگی بهتری بهره مند شوند.
آدرس کلینیک تغذیه دکتر نسرین عاقلی:
رشت، خیابان بیستون، مجتمع بیستون، روبروی بیمارستان فامیلی
01333251937 - 01333251938