به بهانه حضور ناگهانی استاندار گیلان در شرکت آبفای روستایی

بازدیدهای سرزده ؛ پوپولیستی یا راهگشا؟

بهنام ربیع زاده

اختصاصی پگاه - معمولا بازدیدهای سرزده حاوی پیام هایی ست. مثلا ممکن است مسوولی برای همدردی با عده ای که مصیبت دیده اند در جمع شان حاضر شود. یا دیگری بخواهد مچ گیری کند و شبانه به جایی سر بزند. بازدید‌های سرزده گاهی به آن منجر می‌شود تا کارکنان بدانند که زحمات و تلاش‌های آنان دیده می‌شود و این مساله انگیزه‌ای برای آنان خواهد بود یا برخی مدیران برای بررسی روند اموری که نارضایتی و شکایت هایی درپی داشته است، به شیوه ناگهانی در جاهایی حضور می یابند و یا برای ارایه تسهیلات و امکانات و ... می روند. ممکن است بازدیدها با اهداف دیگری از جمله مخابره پیام های امنیتی و نظامی انجام شود و حتی بعضی از سفرها به خاطر مسایل امنیتی به صورت ناگهانی انجام می شود و نهایتا ممکن است بازدید های سرزده برای بسط و گسترش شادی، امید یا کشف استعدادها باشد.

 چند اقدام ناگهانی

 مثلا رییس جمهور روحانی به عنوان شخص اول اجرایی کشور در نخستین روز از سال ۱۳۹۸ با حضور سرزده در ایستگاه سلامت اورژانس تهران- کرج، پایگاه امداد و نجات جاده ای چیتگر و همچنین پایگاه راهور جاده ای در پلیس راه فرماندهی انتظامی استان البرز حضور می یابد و در جریان میزان آمادگی، اقدامات و برنامه های اتخاذ شده برای خدمت رسانی بهتر به مسافران نوروزی قرار می گیرد و دستوراتی را برای تجهیز بیشتر آن مجموعه ها و ... می دهد.

 یا دونالد ترامپ سفر به آلمان را موقتا لغو کرده و بطور ناگهانی در جمع نظامیان آمریکایی در بغداد دیده می شود. این سفر به صورت پنهانی انجام می شود و ترامپ اعتراف می کند که دلیل اش عدم وجود امنیت با توجه به صرف هزینه های هنگفت در عراق است؛ " خیلی بد است هفت تریلیون دلار در خاورمیانه هزینه کنی و مجبور باشی در کمال خفا به اینجا سفر کنی "

 بازدید فرماندار تبریز به دنبال انتقادها از اورژانس بیمارستان عالی نسب نمونه ی دیگری از حضورهای ناگهانی ست. آن بازدید به دنبال انتشار خبر نارضایتی ارباب رجوع از اورژانس بیمارستان استاد عالی نسب در شبکه های اجتماعی صورت پذیرفت.

 فرماندار تبریز در آن بازدید دستوراتی در راستای چگونگی پذیرش بیمار و رعایت نوبت دهی و ارایه ی اطلاعات لازم جهت درمان و بستری به مراجعه کنندگان صادر کرده و اقداماتی را برای رفع نواقص و تجهیزات بیمارستان مقرر نموده و ضمن تماس و دلجویی از فردی که درفضای مجازی اعلام نارضایتی کرده بود به عوامل بیمارستان تاکید کرد که طرح تکریم ارباب رجوع را به طور جدی مورد توجه قرار دهند.

 استاندار کردستان نیز به همراه فرماندار و مدیر آموزش و پرورش بیجار با حضور در دبیرستان دخترانه کوثر به طور سرزده از نحوه ارایه ی خدمات به مسافران نوروزی بازدید کرد. او ضمن گفتگو با میهمانان فرهنگی، از نزدیک ستاد اسکان مسافران نوروزی فرهنگیان را دید و از روند کار مطلع شده و برای ارایه ی امکانات بهتر، اقداماتی را انجام داد.

 یکی دیگر از بازدیدهای سرزده، حضور ناگهانی بازیکنان چلسی در یک دبیرستان است.

چند بازیکن تیم چلسی به مدرسه ای می روند و دانش آموزان را غافلگیر می کنند! آنها ساعاتی را در آنجا می‌گذرانند و ضمن انجام بازی های گوناگون با شاگردان و ایجاد شور و نشاط، از آنها تست اولیه فوتبال می گیرند و به آکادمی چلسی دعوت شان می کنند.

 بازدیدهای استاندار گیلان

 مصطفی سالاری نیز انجام بازدید های سرزده را سرلوحه اقدامات خود قرار داده است. تاکنون بازدید های زیادی از وی گزارش شده که مهمترین شان به قرار زیر است:

 یک روز پس از رییس جمهور، به صورت سرزده از پایگاه امداد و نجات بین شهری جاده‌ای یادمان شهدای پونل و پایگاه سیار پلیس راه پونل در رضوانشهر بازدید و از زحمات و تلاش های همه خادمان سفرهای نوروزی قدردانی و بر لزوم اتخاذ تمهیدات ضروری برای سفر ایمن تر هموطنان تاکید کرده و امضایی بر دفتر یادمان پایگاه امداد و نجات به یادگار گذاشت.

 از دومین بازید ناگهانی استاندار گیلان می توان به حضورش در بیمارستان رازی رشت اشاره کرد. این بازدید در یک روز کاری انجام شد و هیچ دلیلی مبنی بر نارضایتی ارباب رجوع یا عوامل بیمارستان در این خصوص مخابره نشده است.

 پایگاه اطلاع رسانی استانداری گیلان گزارش کرده است ؛ " دکتر مصطفی سالاری در نخستین ساعات بامداد به طور سرزده از مجتمع آموزشی ‌و ‌درمانی رازی شهر رشت بازدید و از نزدیک در جریان روند خدمات رسانی این بیمارستان قرار گرفت"

 حضور در " صمت " گیلان

 شاید استاندار باید پارسال به صورت سرزده از صمت گیلان بازدید می کرد که تقریبا یک سال آن را به تعویق انداخت.

 سال گذشته در صمت گیلان اتفاق عجیب و نادری افتاد و آن انتخابات اصناف شفت بود. جمعی از روسای اتحادیه ها در شفت معتقد بودند که ادغام چند اتحادیه ی غیر مرتبط توسط سرپرست صمت شفت غیر قانونی و برای هموار کردن راه برای به دست گرفتن افسار اصناف توسط نزدیکان نماینده ی مجلس فومن و شفت است اما سرپرست وقت صمت شفت آن را قانونی می دانست. رفت و آمد و نامه نگاری ها به مرکز استان و تهران ادامه داشت و تایید انتخابات اصناف شفت ماه ها به طول انجامید!

موضوع به شاخ و شانه کشی و پرده برداری از برخی مسایل در رسانه های اجتماعی منجر شد و فضای غیر قابل باوری دیده شد! بطوری که صمت گیلان دستور مجزا کردن اتحادیه ها را به صمت شهرستان داد اما سرپرست آنجا از تهران نامه می گرفت که کارش قانونی ست. به هر رو سرپرست شهرستانی توانست بر همه فایق آید و حرفش را به کرسی بنشاند.

این درحالی ست که آن اتفاقات در یکی از مجموعه های تحت امر سالاری رخ می داد و او توجه ای به این موضوع نداشت!

سالاری در بازار

 حضور ناگهانی مصطفی سالاری در " بازار " و گفتگو با مردم، یکی دیگر از اقداماتی ست که گزارش شده و برخی از رسانه ها از آن به عنوان " مردم داری از جنس سالاری " یاد کرده و تصاویری از او در بازار رشت را منتشر کردند.

 فرشته رضایی روزنامه نگار در خصوص " عکس های استاندار با بازاریان " در کانال بی سببی " نوشت:

"شاید باید گفت این حاصل زایمان اصلاح طلبان با حزب اعتدال است؛ حلول مدیران اصلاح طلبِ اعتدالیِ پوپولیست.حالا تو بگو ما همه نوع ترکیبی داشته‌ایم. از دموکراسی دینی بگیر تا وانت پراید تا لیبرالیسم اقتصادی تا پیتزای قورمه سبزی! اما هرچه بگوییم"که این مخدره (پوپولیسم) به عقد کس درنمی‌آید" و روی آن اصلاحات و لیبرالیسم و... سوار نمی شود، بالاخره از دید برخی شدنی است دیگر!

خیلی از عکس های این مدلی از استاندار گیلان اخیرا منتشر می شود. گپ و گفت‌ها شاد و راضی کننده است اما کاش یک کسی متن سخنانش با همین بازاریان رشت را منتشر می‌کرد که چه می‌گوید؟ یا احیانا چه وعده می‌دهد؟که اینطور بین مرد انار فروش و بقیه کسبه با استاندار، لبخند ارباب-رعیتی برقرار است، که شب یلدایی استاندار آمده به دیدارشان‌. اگر هدف این باشد که این بازار ساماندهی شود، به وضع دستفروشان رسیدگی شود، از پولدارها مالیات بیشتری گرفته شود تا با یک "منبع مالی مشخص" به وضع آنان رسیدگی شود که فبها المراد، اما اگر هدف دیدار و گفت و گو و سرکشی از بازار "شب‌های روشن"! و کسب محبوبیت است؛ پناه می‌بریم به خدا از پوپولیسم. شکر خدا جیب دولت آنقدر گشاد است هربار یک شعبده از آن بیرون می‌آید. "

 اما یکی از رسانه ها در این خصوص نوشته است : " تردد در شهر با وسایل نقلیه عمومی، بازدید از دانشگاه و صرف غذا با دانشجویان و حضور در بازی سپیدرود در ورزشگاه سردار جنگل رشت، همه و همه از رفتارهایی است که به شدت مورد استقبال مردم ، رسانه‌ها و فضای مجازی قرار گرفته و نشان از مردم‌ داری و اعتقاد به اصل حفظ کرامت انسانی است که باید در ذات انسان نهادینه باشد تا مورد اقبال قرار گیرد، رفتاری که این روزها حلقه گمشده زنجیر همراهی مسئولان با مردم است. "

پاداش نقدی استاندار به سپیدرود در رختکن

 بالاخره تنها تیم گیلانی حاضر در لیگ برتر سقوط کرد و خیلی ها معتقدند که بخش زیادی از تقصیرات برعهده مسوولان دولتی و هیات فوتبال است.

 یکی از دیدار های سرزده سالاری در روزهای پایانی و سقوط سپیدرود انجام شد. خبرگزاری صدا و سیما ضمن انعکاس صحبت های سالاری در آن جمع نوشت : " استاندار گیلان پیش از آغاز آخرین بازی خانگی این تیم مقابل نساجی مازندران، با اهدای پاداش نقدی از زحمات و تلاش بازیکنان و کادر فنی این تیم قدردانی کرد "

 روز بعد مصطفی سالاری در اقدامی قابل توجه بازی را از نزدیک دید اما پیش از آغاز مسابقه نبود تا شاهد شعارهای هوادارن پرشور سپیدرودی برعلیه خود، مسئولین شهری و سایر مسئولان استان گیلان باشد.

 بعداز آن بازی، بازیکنان و کادر فنی و کیومرث بیات در خصوص نقش مسوولین ( که جایگاه استاندار بیشتر از همه در آن به چشم می آید ) مصاحبه کرده و مطالبی نوشتند.

 طبق اظهار نظر یکی از بازیکنان سپیدرود حتی یک ریال پاداش ، قبل یا بعداز بازی سپیدرود - نساجی به آنها پرداخت نشده و آن حضور را نمایشی تبلیغاتی می دانند‌ یا اگر پرداخت شده به دست همه یا تعدادی از بازیکنان نرسیده است.

او می گوید: " استاندار اگر قرار بود به جمع ما بیاید باید خیلی زودتر با دست پر می آمد نه وقتی که درحال سقوط بودیم و حرف تحویل مان داد. "

 محمد غلامی مهاجم سپیدرود نیز بعداز بازی با نساجی به ورزش سه گفت : " یک سری از سخنان است که نمی ‌توانیم بگوییم. ولی انگار نه انگار تیمی از استان گیلان در لیگ برتر حضور دارد. آقای استاندار لطف کردند و قبل از بازی آمدند و گفتند حمایت می ‌کنیم اما هیچ اتفاقی رخ نمی‌ دهد. امروز روز آخری بود که تمرین کردیم اما حتی آب معدنی هم در تمرین نداشتیم که بازیکنان از آن استفاده کنند. بخواهیم حرف بزنیم به خیلی ‌ها بر می‌خورد "

 کیومرث بیات که قبلا گفته بود " شهرداری به صورت محدود به ما کمک می کند و من از جاهای دیگر از جمله استانداری پول می گیرم و استاندار امکان پرداخت مستقیم ندارد، از این رو به حساب شهرداری واریز می‌کند و شهرداری این پول را به صورت چک به من پرداخت می‌کند" ، در بخشی از آخرین اظهارات اینستاگرامی اش این گونه نوشت : " اگر بدانید با کمک یک میلیاردی دکتر نوبخت چگونه رفتار کرده اند به حال ما گریه خواهید کرد. باز هم سیاسی بازی و گرو کشی! "

 سپیدرود اف سی نیز همان وقت ها زیر تیتر " خانم بخشی جوابگو باشید" در رابطه با کمک یک میلیاردی دولت به تیم سپیدرود نوشته است :

" مبلغ یک میلیارد تومان از مدت ها قبل یعنی چندین هفته به پایان رقابت های لیگ برتر فوتبال و بعد از سفر هیات دولت به گیلان برای کمک به سپیدرود تصویب شده و قرار بود آن مبلغ توسط وزارت ورزش و جوانان کشور به اداره ی ورزش و جوانان گیلان داده شود که این کار هم طبق شنیده های ما صورت پذیرفته و حدود سه هفته پیش به حساب اداره ی ورزش و جوانان گیلان برای پرداخت به سپیدرود واریز شده است"

 با توجه به اظهار نظرهای بالا استاندار گیلان نه در بازدید از سپیدرود و نه پس از آن هیچ واکنشی به این امور نداشته است.

 سرزده ی دیگر سالاری

 طبق معمول رسانه های گیلان خبر بازدید سالاری از شرکت آبفای روستایی را پوشش دادند. برخی ها صحبت های شخص اول اجرایی گیلان در جمع مدیران آن شرکت را منتشر کردند و حتی نوشتند که استاندار پای صحبت برخی از مدیران آبفا و پیمانکاران و ارباب رجوع نشسته است اما طبق روال گذشته کسی از صحبت های کسانی که روبروی سالاری بوده اند، چیزی ننوشت. همانطور که در گزارش های مربوط به افطاری اخیر؛ کسی حرف های احمد حسینی رییس ستاد مرکزی روحانی مبنی بر دلایل عدم استقبال فعالان سیاسی و ستادی از افطاری یا صحبت های انتقادی قاسم صیاد فعال ماسالی را منتشر نکرد!

  اما بازدید سرزده مصطفی سالاری از شرکت آب و فاضلاب روستایی واکنش هایی را به دنبال داشته است.

 سعید عزیز زاده فعال هنری از رودپیش فومن، تصویری از دو بطری از آب آشامیدنی شان را در شبکه های اجتماعی انتشار داده و از مسوولین به خاطر آب غوره رایگانی که در اختیارشان قرار می دهند تشکر کرده است!

 امین ویرانه خواه از خناچاه ( چهارکیلومتری پل جانبازان رشت ) در یکی از شبکه های اجتماعی گفته است : " کاش قدرتی وجود داشت تا یک پارچ آبی که ما باید بیاشامیم را ( حتی به زور هم که شده ) به استاندار و فرماندار و مسوولین آب و فاضلاب بخورانم."

 محبوبه شیخی می گوید: " می خواهم چند لیتر از آب آشامیدنی که در اختیار ما قرار می دهند را به استانداری ببرم تا ببینم آیا حاضرند حتی با آن دست و صورت شان را بشورند؟!"

 یک قهوه خانه دار در پلکو معتقد است که استاندار به جای بازدید از شرکت آب و فاضلاب روستایی، باید به صورت سرزده در روستاها حضور یابد تا بداند ما چه می کشیم. "

 یکی از زنان تحصلیکرده خانه دار محله دارسازی از وضعیت اسفبار آب شرب که گاهی حتی با شن همراه است صحبت می کند و می گوید: " از شبکه های اجتماعی خبر بازدید استاندار از آب و فاضلاب و گفته های شان را خواندم. از قول من به ایشان بگویید که از بعضی موارد حیاتی به صورت سرسری گذشتید. او ادامه می دهد: " باید از استاندار پرسید که بازدید سرزده از شرکت آب و فاضلاب مهمتر است یا حضور در روستاها و استفاده یک جرعه از آب آشامیدنی مان؟"

و تاکید می کند : " البته بعید می دانم که سالارای بتواند یک لیوان از آب گل آلودی که در اختیار روستاییان قرار می گیرد را بیاشامد. "

 او به قبض های چند ماه و بعضا تا یک سال یکبار و دلایل آن در برخی نقاط و هزینه ای که ناگهان برسر خانوارها آوار می شود اشاره کرده و می افزاید : " تقریبا یکسال و نیم است که هیچ قبضی برای مان صادر نشده. نمی دانیم چگونه باید آن مبلغ هنگفت را بپردازیم. خب اگر قبض ها ماه به ماه بیاید، پرداخت اش به اندازه مجموع چند ماهه اش سخت نیست اما ناگهان قبضی پیش روی ما قرار می گیرد که رقم اش خیلی بالاست. " و در ادامه می افزاید : " شاید خودشان می دانند که این آب شرب ارزش مادی ندارد! "

 وی به املاح ، رسوبات و فلزات موجود در آب لوله کشی شان پرداخته و می گوید : " وضعیت طوری ست که ناچاریم به طور هفتگی برای زدودن انواع رنگ های کف و دیوارهای سرویس های بهداشتی، مبالغ زیادی هزینه کنیم. با استفاده از شوینده های قوی و با توجه به اینکه هیچگونه فاضلابی در روستاها وجود ندارد، نه تنها تاسیسات منزل آسیب دیده بلکه ماهانه دهها لیتر مواد آلوده کننده به محیط زیست سرازیر می شود و هیچکس در این زمینه پاسخگو نیست. "

او درپایان می گوید: " البته اگر این بازدیدها منجر به بهبود وضعیت آب شرب روستاییان شود امیدوار کننده است اما اگر مانند نمونه های متعدد قبلی که هیچ تغییری پس از آن دیده نشد ، تنها بازخوردهای تبلیغاتی داشته و برای پر کردن بیلان کارهای نکرده است."

 پایانی

با توجه به آنچه که از بازدیدهای سرزده استاندار گیلان به دست آمده این است که مردم رضایت چندانی از این گونه رفتار ندارند و به نظر می رسد چنین حضورهایی گره ای از مشکلات مردم نگشوده است. البته مردم نمونه های اکنون را با گذشته نیز مقایسه می کنند. در این زمینه به استاندار پیشنهاد می شود تا اهداف و دلایل اش را حین بازدید و نتایج اش را بعداز آن بیان کنند و چناچه هدف بهبود امور است گزارش های مربوطه در اختیار مردم قرار داده شود

*هرگونه استفاده از این مطلب بدون اجازه کتبی پیگرد قانونی دارد