دور معیوب استبداد در بهشت کارگران

علی انجم روز

لنین در حال مرگ بود و با استالین، جانشین خود، حرف می زد. او به استالین گفت : من فقط نگران یک مساله هستم و آن هم عدم همراهی مردم با توست، عقیده ات چیست؟
استالین گفت : با من همراه می شوند مطمئنم! لنین گفت: امیدوارم، اما اگر نشدند؟ استالین صریح و قاطعانه پاسخ داد: ایرادی ندارد چون آن وقت با تو همراه خواهند شد!
البته لنین هرگز به جانشینی استالین پس از خود راضی نبود و امثال بوخارین و تروتسکی را به وی ترجیح می داد. اما استالین که از 19 سالگی به حزب پیوسته بود از مدت ها قبل خود را برای رسیدن به قدرت آماده کرده بود و با مهره چینی در سه حلقه رهبری حزب مقدمات این امر را فراهم کرده بود. استالین علی رغم میل باطنی ولادیمیر ایلیچ اولیانوف(لنین) به یاری چهره های ذی نفوذی همچون زینوویف در سال 1922 به دبیرکلی کمیته مرکزی حزب رسید آن هم در همان زمان حیات رهبر و بنیانگذار شوروی!
استالین می گفت: مرگ راه حل تمام مسایل است. چرا که بدون انسان‌های مزاحم، دیگر مساله‌ای به وجود نمی‌آید و بنا بر همین اعتقاد در طول 30 سال حکومتش، جان حدود 20 میلیون نفر را گرفت(به دلیل این که میلیون ها تن در زمان تبعید در بد آب و هواترین نقاط کشور جان سپردند و عدم آزادی رسانه ها، حتا 38 سال پس از مرگ استالین، آمار دقیقی درباره تعداد جانباختگان وجود نداشت. هر چند تحقیقات گسترده ایی طی 25 سال اخیر در داخل و خارج از روسیه در جریان است تا ابعاد این فاجعه هولناکِ قرن بیستم را روشن سازد) 20 میلیون قربانی یعنی به طور متوسط روزی 1800 نفر...!
بعد از مرگ استالین، خروچف به مقام صدرهیات رییسه اتحادجماهیرسوسیالیستی شوروی نایل آمد. وی خیلی زود دست به استالین زدایی زد. او در یکی از نشست های حزبی به صراحت عملکرد استالین در تمام زمینه ها را نقد کرد. در همین حین شخصی از بین اعضا فریاد زد آن روزها(دوران حکومت استالین) تو کجا بودی؟! خروچف سربلند کرد و پرسید آن که سوال را مطرح کرد بایستد تا پاسخ اش را بدهم... اما کسی برنخاست! رهبر تازه بر کرسی صدارت نشسته شوروی چند دفعه گفته اش را تکرار کرد اما بازهم هیچکس برنخاست. خروچف نیشخندی زد و گفت: رفیق! من آن روزها همان جایی نشسته بودم که امروز تو نشسته ایی!